Сериалът „Шогун“ на „FX“ води с 25 номинации за тазгодишните награди „Еми“, съобщиха АП и Ройтерс.

„Мечката“ - също на „FX“, постави рекорд за комедиен сериал с общо 23 номинации.

Дежурният кандидат за "Еми" - "Само убийства в сградата" на „Хулу“, който обаче рядко печели статуетка, тази година е с 21 номинации.

Това е нов сериозен успех за азиатското присъствие, както и за сериалите на език, който не е английски. "Шогун" е вторият сериал, който не е на английски език, с номинации в категорията за "най-добър драматичен сериал". Пробивът беше през 2022 г. на корейския "Игра на калмари" (Squid Game) по "Нетфликс".

Кандидатите за телевизионните отличия тази година бяха представени от актьора Антъни Андерсън, познат като детектив Кевин Бърнард от „Закон и ред“, и от актрисата Шерил Лий Ралф, звезда от комедийния сериал „Начално училище „Абът“.

Номинираните бяха обявени само шест месеца след последните награди „Еми“, които бяха отложени заради миналогодишните стачки на холивудските сценаристи и актьори.

За награда „Еми“ за най-добър драматичен сериал са номинирани „Короната“; Fallout; „Позлатената епоха“; The Morning Show; „Мистър и мисис Смит“; „Шогун“; Slow Horses ("Бавни коне") и 3 Body Problem.

В категорията за най-добър комедиен сериал се конкурират „Начално училище „Абът“; „Мечката“; „Успокой топката“; „Хитринки“; „Само убийства в сградата“; Palm Royale; Reservation Dogs; „Какво правим в сенките“.

Номинирани за отличие „Еми“ за най-добър лимитиран сериал са: Baby Reindeer; „Фарго“; Lessons in Chemistry; Ripley; „Истински детектив: Тъмната страна“.

За най-добра актриса в драматичен сериал са номинирани Дженифър Анистън за The Morning Show; Кери Кун за „Позлатената епоха“; Мая Ърскин за „Мистър и мисис Смит“; Ана Савай за „Шогун“; Имелда Стонтън за „Короната“ и Рийз Уидърспун за The Morning Show.

Номинирани за отличието за най-добър актьор в драматичен сериал са Идрис Елба за Hijack; Доналд Глоувър за „Мистър и мисис Смит“; Уолтър Гогинс за Fallout; Гари Олдман за Slow Horses; Хироюки Санада за „Шогун“; Доминик Уест за „Короната“.

За награда „Еми“ за най-добра актриса в комедиен сериал се съревновават Куинта Брансън за „Начално училище „Абът“; Айо Едебири „Мечката“; Селена Гомес за „Само убийства в сградата“; Мая Рудолф за Loot; Джийн Смарт за „Хитринки“; Кристен Уиг за Palm Royale.

За „Еми“ в категорията за най-добър актьор в комедиен сериал си съперничат Мат Бери за „Какво правим в сенките“; Лари Дейвид за „Успокой топката“; Стив Мартин за „Само убийства в сградата“; Мартин Шорт за „Само убийства в сградата“; Джеръми Алън Уайт за „Мечката“; Д’Фараоу Ун-А-Тай за Reservation Dogs.

Победителите се избират от около 20 000 членове на американската Академия за телевизионни изкуства и науки.

Церемонията за 76-ите награди „Еми“ трябва да се състои на 15 септември в Лос Анджелис.