Със свое окончателно решение Софийският апелативен съд остави в ареста 29-годишен, обвинен за подпалвачество. Георги Л. бе разкрит близо година след деянието, както и Клуб Z писа.

Случаят е от първите минути на 17 юли миналата година. Тогава мистериозно пламва автокъща със скъпи автомобили на Околовръстото, точно между два от най-баровските квартала - "Драгалевци" и "Симеоново".

Първоначално по медии съобщават за около 10 автомобила, но явно са доста повече. 

Според държавното обвинение щетата е за над 808 хиляди лева.

Тогава случаят придоби широк отзвук, като от автокъщата обещаваха и награда за информация за извършителя.

Той бе задържан от полицията на 11 юли 2024 г. Прокурор му наложи 72-часова мярка, а след това и двете съдебни инстанции потвърдиха постоянно "задържане под стража".

Става ясно, че той има висящо дело и същевременно е в изпитателния срок на друга условна присъда. Издала го е ДНК експертиза.

Ето и съобщението на съда от днес:

Тричленен състав на Апелативен съд – София потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Георги Л. по дело № 914/2024 на САС.

В мотивите си съдът посочва, че от данните по делото може да се направи обосновано предположение за авторството на престъплението, вменено на обвиняемия, като този извод съдът извежда от събраните веществени доказателства, заключенията на изготвените ДНК и видео-технически експертизи и свидетелските показания.

На следващо място апелативните съдии считат, че е налице и опасност от извършване престъпление. От свидетелството за съдимост, приложено по досъдебното производство, е видно че обвиняемият Георги Л. е осъден на 8 месеца ЛСВ, изпълнението на което е отложено за срок от 3 години, за престъпление по чл. 354а, ал. 3 от НК, за което не е настъпила реабилитация. Освен това спрямо обвиняемия се води НОХД в Районния съд - София за извършено престъпление по чл. 129, ал. 2 от НК.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.