• Защо Националната служба за охрана охранява Делян Пеевски, който уж сам се отказа от услугите на службата след събитията в Росенец през 2020 г.?
  • Какво е влиянието на (съ)председателя на ДПС върху НСО и върху ДАНС? 

Тези въпроси отправи в интервю за "Денят с Веселин Дремджиев" членът на ръководството на "Да, България" ("Демократична България") Ивайло Мирчев. 

"Нека Румен Радев да отговори, защо Делян Пеевски е със сериозна охрана от Националната служба за охрана, която е на подчинение на президента. Тя беше махната малко след нашата акция в Росенец преди 4 години. Тази охрана от НСО на Пеевски е от близо година преди конфликта с Доган. Обяснението явно е, че самият Пеевски си е върнал охраната. И тук въпросът е, какво е влиянието му върху НСО и върху ДАНС, дали ДАНС хипотетично са получили сигнал и после се е взело решение да се охранява Пеевски?", заяви Мирчев. 

Припомняме, че покрай акцията на ДБ в Росенец през юли 2020 г. се отприщи скандал и с НСО - заради грубото отблъскване на Христо Иванов, Мирчев и Димитър Найденов, които акостираха с лодка на плажа. Впоследствие, оказа се, службата е отцепила и акваторията около "летния сарай" на Ахмед Доган. Президент и премиер (Бойко Борисов) започнаха да си прехвърлят отговорността върху службата, която формално е под шапката на държавния глава, но решенията за охрана се взимат от междуведомствена комисия. Заради развихрилия се скандал Радев призова Доган и Пеевски да не ползват държавна защита и инициира проверка какво е наложило такава. 

Така на 11 юли 2020 г., няколко дни след щурма на сарая, от ДПС обявиха, че и Доган, и Пеевски сами са се отказали от услугите на службата. "Вчера г-н Доган и г-н Пеевски заявиха волята си да се откажат от охрана от НСО, поради недоверието си в Принципала на Службата, който я употреби политически, компрометирайки професионализма на Националната служба за охрана", написаха тогава от пресцентъра на партията.

Факт обаче е, че днес изпадналият в немилост от лидера си (съ)председател на Движението Пеевски е отново охраняван. Публична тайна в парламента е, че за гардовете му е осигурена дори отделна стая, каквато доскоро нямаше за някои парламентарни групи, които се оплакваха от липса на рабоотно пространство.

Любопитен щрих е, че в тв интервю миналата година бившият началник на НСО ген. Красимир Станчев, който управляваше службата по време на гореописаните събития, заяви, че санкционираният по "Магнитски" депутат сам е избирал кои служители на службата го охраняват - безпрецедентно за дейността на НСО.

Пеевски презарежда, Радев се готви за президентска република

Според Мирчев Пеевски иска бързи избори. А Христо Иванов още преди месеци е предупредил, че ще прекали и той е прекалил, включително с купен и контролиран вот е постигнал резултатите на ДПС на последните избори, както и с вътрешния министър, който той защитава от самото начало.

"С този вътрешен министър Пеевски иска максимално бързи избори", каза Мирчев.

Припомняме, че Пеевски е един от най-горещите привърженици на МВР министъра (служебен) Калин Стоянов, чиято оставка бе поискана от бившия премиер Николай Денков заради полицейското насилие от протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз, като по това време се оказа, че Стоянов е бил на кино прожекция. Пеевски и лидерът на ГЕРБ обаче хвърлиха вината върху други.

Мирчев допуска още, че президентът Радев ще изчака още един-два пъти избори, преди да реши да се включи сам в политическата надпревара, за да могат всички партии да бъдат отслабени.

"Това най-вероятно ще доведе до президентска република, с много повече "Възраждане" и "Величие". Трябва да се гласува, защото това, което ще дойде после, няма да се хареса на никого, особено на хората, които няма да излязат да гласуват", заяви.

Мирчев коментира още, че в ПП-ДБ има различни мнения, но за напрежение не може да се говори, защото всички партии в коалицията имат  обща кауза. Но както във всяка организация, в един момент се появява комуникационен проблем.

"Ние не обяснихме добре защо разговаряме с ДПС за промените в конституцията. Има много неща, които трябва да променим и се надяваме да успеем да го направим в рамките на предизборната кампания. За радост, половината си избиратели, които загубихме, не отидоха да гласуват за друга партия. Това не е червен, а жълт картон", каза членът на ръководството на Да БГ.