Ситуацията с пожарите в страната, особено след ескалацията през последните 24 часа, предизвика реакции от страна на политическите сили. Поставен е въпросът доколко служебното правителство и вътрешният министър Калин Стоянов носят отговорност за проблемите в някои райони, особено в ямболското село Воден, което е изпепелено. Стоянов е министър вече над година - той бе част и от редовния кабинет на Николай Денков. 

Новата система BG-Alert не е сработила при пожара във Воден, понеже нямало ток. Това обясни на брифинг на вътрешния министър Калин Стоянов съветникът му Николай Николов, който е бивш шеф на пожарната. Той каза, че по време на пожар токът се спира и няма покритие на мобилните оператори на терен. 

Предстоял анализ как работи системата в такава ситуация. Вчера в село Воден репортерите притиснаха вътрешния министър защо се е забавила пожарната и защо не се е задействала системата BG-Alert, та хората са тичали като обезумели. Тогава главен комисар Александър Джартов заяви, че системата изисква определени процедури, за които не е стигнало времето да бъдат изпълнени, а министърът обеща анализ на ситуацията. 

Положителна новина е, че към момента няма човешки жертви, или поне такива не са установени. 

Според политическите коментари основна причина за трудностите на държавата е недостигът на адекватна техника. 

Рано сутринта Делян Пеевски подкрепи служебното правителство на Димитър Главчев след провала в битката с пожарите. Председателят на парламентарната група на ДПС, която след разкола се състои от само 22-ма депутати, и днес говори пред репортери в Народното събрание.

Пеевски отново разкритикува президента Румен Радев, че не прави нищо във връзка с кризата с пожарите:

„Отишъл е на прием, човекът се разхожда, президент с церемониална функция, не си е на мястото. Съвет по национална сигурност не свиква, държавата гори.“

След това Пеевски обясни, че ДПС ще предложи да се свика Председателски съвет на парламента, на който да бъдат поканени ресорните министри - „да видим от какво има нужда държавата“. Можело да се направи и корекция на бюджета при съответно предложение от Министерския съвет.

„Да се купят хеликоптери, да се отпуснат средства за районите за обезщетение. Видяхте, вие го отразихте по телевизиите – чудовищно е положението, изгорели къщи, хора бедстват. Държавата трябва да си е на мястото. Да, аз смятам, че вчера правителството си беше на мястото – премиерът, вътрешният министър, военният министър, хората работиха, но нямат нищо, с което да работят. Видяхте, машини няма. Имаме само стари хеликоптери. За мен положението е брутално откъм техническа гледна точка. Специално благодаря на Република Турция за това, което направи за нас, и правят, и ще пратят още помощ днеска. Чехия също помогна, но ние като европейска държава трябва да си свършим работата и да се оборудваме, да си помогнем на хората и да си свършим работата. Ние сме парламентарна република и трябва да си стоим на мястото.“

След въпрос – как може да се помогне на пострадалите оттук нататък, Делян Пеевски заяви:

„Оттук нататък може с комисията по бедствия и аварии, която е в МВР, да им се отпуснат средства, да си възстановят къщите, да си компенсират за животните, където има проблеми, за всичко ние трябва да го поемем като държава.“

След питане и опит за поставяне на паралел със ситуацията с кризата с големия сняг в София по времето на премиера Николай Денков, Пеевски подскочи и попита: „И какво свърши Денков, и какво свърши Денков...“

Припомняме, че тогава Делян Пеевски призова Денков да отиде на място в снега и да помага на хората.

След въпрос защо не направи същото и сега по адрес на служебния кабинет и съответните министри, Пеевски се ядоса: „Те са там! И премиерът беше там, и министърът беше - на пожарите бяха, проверете си!“

Пеевски отново побърза да си тръгне и не отговори след въпрос на репортер на Клуб Z – как е успял да уреди толкова много областни и зам.-областни управители да бъдат назначени през служебния кабинет.

Последваха коментари по темата с пожарите и от други парламентарни формации. 

Правителството трябва да поеме отговорност, Димитър Главчев и Калин Стоянов трябва да си подадат оставките моментално, веднага, днес, заяви председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов в отговор на въпрос във връзка със ситуацията с пожарите в страната.

Очевидно е, че ние нямаме възможност като държава в момента да се справим с горски пожари, коментира той.  

Докато държавата дава стотици милиони левове за чужди държави, в случая помощ за Украйна и за издръжка на близо 100 хиляди украински туристи в България, нашата държава гори, изгоряха села, каза Костадинов.

Той отбеляза, че едно тополовградско село е изгоряло. В с. Воден пожарът отива към локализиране, снощи селото обаче беше пред изгаряне. Оказа се, че няма достатъчно пожарни коли, посочи още Костадинов.

„Помните ли онези БТР-и, които подарихме на Украйна, тогава ни обясняваха в парламента, че на нас не били нужни. Сега се оказва, че трябва да искаме помощ от чужбина“, коментира водачът на „Възраждане“. Ако сега тези БТР-и бяха на разположение, нямаше да се чудим кой да прави просеки, отбеляза той.  

Оказа се, че имаме само три хеликоптера, които могат да гасят пожари, което всъщност не е точно така - хеликоптерите са шест. Има още три, които са във военноморска база „Чайка“, обаче проблемът е, че нямаме обучени екипажи за тях. Да не говорим, че от тези три само единият е оборудван, защото другите два вече нямат и оборудването, защото им е изтекъл срокът на годност, коментира още лидерът на считаната за прокремълска партия "Възраждане". 

Той обвини и САЩ и НАТО, че не са ни се притекли на помощ. Преди три години в подобна ситуация Русия го направила. 

Заради пожарите и лошата организация на МВР "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) поискаха за пореден път оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Темата коментира пред журналисти в парламента Явор Божанков, народен представител от ПП-ДБ, във връзка с пожарите в страната и действията на МВР. 

Никога досега цяло село в България не е горяло. Касае се, категорично, за лоша организация, а не за липса на средства в МВР, коментира депутатът. Ако можеше пожар да се спре с частни гардове на "Делта гард", сигурно щяха да са го спрели, каза още иронично той. МВР има ресурса, посочи Божанков и коментира, че според тях категорично става въпрос за лошо управление от страна на ръководството на МВР. На въпрос дали ще поискат оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, Божанков отговори: "Ние тази оставка я искаме не отсега. Това просто е поредният аргумент да поискаме тази оставка". 

Явор Божанков коментира, че "любимият министър на г-н Пеевски разполага с достатъчно ресурс" и добави, че последният редовен кабинет под ръководството на Николай Денков е осигурил 169 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда“ за закупуване на 385 специализирани автомобила за борба с горски пожари. Във фонда за пътна безопасност има над 300 млн. лева. Похвално е, че са проведени поръчки, закупени са автомобили за "Гранична полиция". Защо обаче при тези огромни по обем средства не са предприети действия за съответните инвестиции, след като още февруари 2024 г. всички са заявили, че такъв риск от пожари има, попита още Божанков. 

От БСП и ГЕРБ бяха по-обрани по темата. 

Още днес ще внесем в бюджетна комисия предложение за отпускане на допълнителни средства за закупуване на техника и консумативи за компенсация на пострадалите. Това съобщи в кулоарите на парламента изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров. Нужни са спешни мерки, готови сме да инициираме такива. Това е темата на темите, добави Зафиров.

В подобна посока се изказаха и от ГЕРБ-СДС. Брифинг дадоха Теменужка Петкова и Росен Желязков. 

Бюджетна комисия в парламента ще изслуша на извънредно заседание днес от 12:30 часа финансовия министър Людмила Петкова във връзка с пожарите. Това заяви Петкова, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. 

Във връзка с възникналата критична ситуация с пожарите в страната групата отправила писмено искане до председателя на бюджетна комисия, с копие до председателя на парламента, за свикване на извънредно заседание на бюджетната комисия днес. Целта на изслушването на Петкова е да бъдат осигурени необходимите средства за компенсиране на пострадалите лица от пожарите в страната. 

Очаквайте подробности