Депутатите на Доган се събират хотел „Шератон“ в София заедно с представители на партията от цялата страна в 11:00 ч. Това обаче вероятно няма да е заседание на Централния съвет на ДПС, каквото се очаква да бъде свикано тези дни, за да даде разрешение на конфликта на върха в Движението за права и свободи.

Това ще е „среща с актива на ДПС“, коментира пред Клуб Z депутат от хората около Ахмед Доган. Самият Доган няма да присъства, увери народният представител.

Припомняме, че през последните седмици текат процеси на разлом в партията, която се ръководи официално от двама (съ)председатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Водеща роля има и почетният председател Ахмед Доган, който тази година навърши 70. Неговите функции не са от оперативен характер, но влиянието му в ДПС продължава да е изключително.

На 10 юли той поиска оставката на Делян Пеевски и петима души с ръководни функции в Движението за права и свободи. Пеевски обаче не се съгласи и заяви, че няма да се предаде с аргумента, че е повел битка с „деребеите“ в ДПС. Засега обаче той не влиза в открит вербален конфликт с Ахмед Доган.

Преди дни Пеевски заяви, че според устава Централният съвет на ДПС нищо не може да реши и той остава председател на партията. Става въпрос за широкия ръководен орган на Движението, който наброява около 200 души.

Към момента парламентарната група на ДПС се е свила от 47 на 22 депутати – тези хора остават верни на Пеевски. Останалите 25 са от страната на Ахмед Доган и другия (съ)председател Джевдет Чакъров. Те обаче вече се водят нечленуващи в парламентарна група.

Налице е спор дали те имат право на глас в Централния съвет. Това е важно от гледна точка на решенията, които могат да се вземат.

Делян Пеевски може да бъде отстранен от най-висшия орган на партията – Националната конференция. Свикването й обаче не може да се случи бързо.

Но дали не може да се намери и друг начин Пеевски да бъде свален от лидерския пост? Това вероятно също предстои да бъде обсъдено днес и в следващите дни.