Американският актьор Боб Нюхарт почина на 94-годишна възраст "след поредица от кратки боледувания", предадоха световните агенции, като цитираха изявление на Джери Дигни, представител на комика.

Счетоводителят, превърнал се в актьор, "почина в дома си в Лос Анджелис" една година след 60-годишната си съпруга Вирджиния "Джини" Нюхарт, чиято кончина настъпи през април 2023 г. Той е известен от "Шоуто на Боб Нюхарт“ и постоянната си гостуваща роля в ситкома "Теория за големия взрив", припомня ДПА. През 2013 г. актьорът спечели награда "Еми" за ролята си на Артър Джефрис/професор Протон в сериала.

Сред другите му награди са три "Грами", които получава през 1961 г. за албума The Button-Down Mind Of Bob Newhart. Боб Нюхарт остава единственият комик, спечелил награда за най-добър нов изпълнител и албум на годината, се казва на сайта на наградите "Грами", цитиран от ДПА.

След 1960 г. комикът, чието лице не се променя при скечовете, продължава да доминира на малкия екран близо две десетилетия с "Шоуто на Боб Нюхарт", което се излъчва между 1972 и 1978 г., а след това и с "Нюхарт" от 1982 до 1990 г.

Боб Нюхарт изигра татко Елф в коледната комедия "Елф" от 2003 г., участва и в "Шефове гадняри" от 2011 г. Актьорът е наследен от четирите си деца - Дженифър, Кортни, Тимъти и Робърт, както и от много внуци.