"Обсъдихме как и откъде да се намерят фургони, така че всички да могат да бъдат временно настанени. Има голям резерв в това отношение, бежанските центрове в Любимец и в Елхово в момента са празни. Те са оборудвани с фургони, които са абсолютно пригодени за първоначално настаняване. Очаквам това, което обсъдихме и предлагам на МВР, част от тези фургони да бъдат преотстъпени и доставени там, където има нужда."

Това коментира президентът Румен Радев, който посети Болярово - една от тежко засегнатите общини от пожарите, съобщи „Дарик“.

По думите му на дневен ред е справянето с природните бедствия, а с политическите - на по-късен етап. Радев обясни, че в момента е време за действия, а не за доклади и анализи. 

“Оценката ще я дадат хората както тези, които са благодарни, че живота и имуществото им са спасени, така и тези, които са фрустрирани, че тяхното имуществото не е могло да бъде спасено. Разбира се, че има неща, които трябва да се подобряват”, каза президентът.

Кметът на община Болярово Христо Христов уточни, че ситуацията е тежка, а пожарът е локализиран с оставащи огнища. Той призова ситуацията с пожара да не се използва за политически цели.

"Започнаха такива наченки в село Воден с доставяне на определени фургони за определени лица. Помолих доставчиците - нека когато решим генерално проблема с 20 фургона за временно настаняване, тогава да бъдат доставени и да бъдат монтирани. В момента има нужда от спешна помощ за хората, които трябва да бъдат настанени временно и които трябва да бъдат устроени", каза Христов.

Радев апелира хората да не се делят, а да се намери общо решение.

„Когато се доставят фургони за точно определени лица, това създава напрежение сред хората и то не малко, каза той.

Има си ясно разписани закони. Законът за защита при бедствия е в сила, там много ясно е разписано какви са елементите на единната спасителна система, кои ведомства създават организации и подготовка, кои планират и изпълняват и кой контролира целия процес. Нека всички да си изпълняваме задълженията по закон, нека се чува разумният глас на експертизата”, коментира още Румен Радев.

Попитан за политическата ситуация той заяви:

„Дошъл съм тук, за да се видя с хората, а не за да коментирам предизборните кампании на партиите. На дневен ред е справянето с природните бедствия, а с политическите бедствия ще се справяме на по-късен етап. В понеделник връчвам втория мандат.“

След въпрос решил ли е на кого ще връчи третия мандат (ПП-ДБ заявиха, че ще върнат втория нереализиран – б.р.), Румен Радев каза:

„Едва когато изчерпим втория мандат – може да се случи някакво чудо, знаете, обстановката е динамична, - тогава ще говорим за третия мандат.“