Преди няколко дни МВФ публикува доклад за състоянието на държавните фирми в България, за тяхното отношение към икономиката, бюджета и въобще стопанския живот в страната. Изводите са стряскащи за всеки трезво мислещ човек.

На първо място крещят данните, които показват, че за две години (2017-2019) тези държавни дружества са получили под някаква форма на субсидия около 1,5% от БВП на страната. В същото време са допринесли като дял в БВП с 0,2%. В превод това означава разход от 1,3% от БВП - това е техният резултат: отрицателен към икономиката.

Единственото време, в което рентабилността на държавните компании (възвръщаемост на активите) е била наред, е времето, в което държавните енергийни дружества продаваха на високи цени в рамките на по-малко от две години. През цялото останало време рентабилността има коефициент от -1%. Ако се чудите - средната рентабилност в частните компании е +10.

Първите най-големи 15 държавни компании - най-вече в енергетиката и транспорта - дават 70% от общите резултати на сегмента с публично участие, който иначе стига до общо 700 (!) фирми. Изводът на МВФ е, че "фискалната подкрепа е много по-висока от това, което те дават като приходи в бюджета."

Дори няма да се опитвам да смятам какви са номиналните средства, които наливаме в тези дупки от години. Въпросът е съвсем друг.

Въпросът е в това, че днес се чудим защо нямаме адекватна техника, която да помогне в борбата с пожарите. Защо имаме само една авиолинейка, защо събираме пари за детски линейки?

Отговорът е много прост - докато държавата финансира несвойствени за нея дейности в икономиката, пари за смислени инвестиции няма да остават. Смислените инвестиции обикновено са и нетолкова привлекателни за корупция. Малката държава гарантира намаляването на корупцията, защото тя по дефициния предполага едната страна да е част от държавата. Затова и никога няма да видим строителство на магистрали на концесия, при което няма да даваме и лев от нас за изграждането. Че как ще има корупция тогава?

А какво трябва да прави държавата? Тя трябва е малка и спретната - с полиция, пожарна, армия и съд отпред. Държавата няма място в икономиката по този грандиозен начин. Държавата има за цел да осигурява пространство за икономиката и да гарантира права, сигурност и недосегаемост на частната собственост.

Днес частната собственост на много хора изгоря в адските огньове, но всъщност изгоря в неразбирането ни за това какво е държавата и къде е нейното място.

Държавата ни днес се грижи да произвежда държавен кашкавал, но не и да помогне за спасяването на частната ни собственост, която градим с труда и потта си.

---

Текстът е от фейсбук профила на автора. Подзаглавието е на Клуб Z.