Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в петък, че дълго търсеното прекратяване на огъня между Израел и палестинската военизирана групировка "Хамас" е в полезрението и че преговарящите се "приближаваме към голлинията". САЩ работят с Катар и Египет, за да договорят спиране на военните действия в конфликта в Газа, за да освободят заложниците, задържани от 7 октомври, и да осигурят повече хуманитарна помощ за анклава.

Блинкън обяви на форума за сигурност в Аспен в Колорадо, че "Хамас" и Израел са се съгласили с рамката за прекратяване на огъня, очертана от президента на САЩ Джо Байдън през май, но предупреди, че някои проблеми трябва да бъдат решени.

"Вярвам, че сме в рамките на 10-те ярда и се приближаваме към голлинията, за да постигнем споразумение, което ще доведе до прекратяване на огъня, ще върне заложниците у дома и ще ни постави на по-добър път към опитите за изграждане на траен мир и стабилност", каза Блинкън. "Остават някои въпроси, които трябва да бъдат решени, които трябва да бъдат договорени. Напът сме да направим точно това".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще отпътува към Вашингтон следващата седмица и ще говори на съвместна сесия на Конгреса на САЩ на 24 юли. Очаква се Байдън да се срещне с него, ако се възстанови навреме от COVID-19. Блинкън, запитан за посещението на Нетаняху, заяви, че дискусиите вероятно ще се съсредоточат върху мирните преговори.

Израел обеща да унищожи "Хамас", след като бойците на групировката убиха 1200 души и взеха повече от 250 за заложници при нападение на 7 октомври. Около 39 000 палестинци са били убити в последвалата израелска офанзива, твърдят контролираните от "Хамас" здравни власти в Газа.