Жена беше освободена от затвора в САЩ, след като излежа 43 години за престъпление, което не е извършила, разказва АП, цитирана от “Сега“.

Сандра Хем получава доживотна присъда за убийството на библиотекарка през 1980 г. Единственото доказателство срещу нея са собствените й самопризнания. Четири десетилетия по-късно делото беше преразгледано и съдът стигна до заключението, че Хем е невинна. В съдебното решение от юни т.г. се посочва, че самопризнанията, получени в психиатрична болница, където е била заподозряната, при това упоена с транквиланти, се състоят главно от едносрични отговори на въпроси на следователи.

В същото време полицаите игнорират други доказателства, сочещи евентуално участие на техен колега. Колата на полицая е била видяна край къщата на библиотекарката в деня на убийството, а обеците на убитата са намерени в дома му.

До последния момент щатският прокурор отказва да освободи жената въпреки решенията на три съдилища в Мисури: първоинстанционният съд, после апелативният, а накрая и Върховният съд. Прокурорът дори се обажда на началника на затвора, където Хем излежава присъдата си, и му забранява да изпълни съдебното решение. Според обвинителя жената трябва да остане зад решетките – ако не за убийство, то за извършени от нея престъпления в затвора, като това, че е нападнала надзирател с бръснач.

Вратите на затвора се отворили за Хем, едва след като съдията е заплашил прокурора, че ще го привлече под отговорност за неуважение към съда.

"Оказа се много лесно да осъдиш невинен човек, но много трудно да го освободиш. Не би трябвало да е така", коментира адвокатът Шон О’Брайън, който защитава Хем.

В петък 64-годишната жена напусна затвора. В парка на град Чиликот тя се срещна със сестра си, дъщеря си и внучката си. Те се прегърнаха и размениха няколко думи, след което освободената Хем отиде да посети неизлечимо болния си баща, отказвайки да говори с репортери.