Нуждата от фургони в опожарените села в Ямболско е оповестена „хибридно“. Това заяви в с. Воден служебният премиер Димитър Главчев. Днес контейнерите пристигат в района, след като вчера (20 юли) за това призова президентът Румен Радев.

Главчев заяви, че нуждата от фургони не е била известна до този момент, а механизмът за това е чрез заявления до кметовете и след това нагоре по веригата.

„Явно на кмета на Болярово не му е най-голямата сила оповестяването“, заяви Главчев по повод кмета на общината Христо Христов от БСП.

Служебният премиер добави, че ще е много жалко, ако се прави политика на гърба на събитието.

Главчев благодари и награди турските пожарникари, които се бориха с огъня, заедно с българските си колеги, военнослужещи, горски служители, доброволци и др.

„Турските пожарникари се озоваха буквално часове, след като поискахме от тях помощ, още са тук и денонощно работят на терен“, заяви той.

Гасенето на пожара продължава и днес, преди обяд в него се включиха четири хеликоптера. Очаква се следобед огънят да бъде гасен и със самолети.

Фургоните се разтоварват днес

Вътрешният министър Калин Стоянов също благодари и на турските пожарникари, които днес си тръгват от страната ни.

"Успоредно с продължаваща вече шесто денонощие битка с огнената стихия, обещах, че МВР ще се погрижи за пострадалите хора - днес поетапно започва доставката на 15 контейнера, абсолютно пригодни  за живеене, каза още Стоянов, който е заедно с Главчев отново във Воден.

Контейнерите са на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", разположени на различни места и в днешния ден пристигат отвсякъде.

Стоянов уточни, че няма как по-рано да се поставят контейнерите на място, което все още не е обезпечено. Разпределението на контейнерите е направено заедно с областния управител и кмета и първи ще получат най-нуждаещите се.

Стоянов обеща, че контейнери ще има за всички.

Показахме че сме добри приятели и партньори, каза Стоянов и благодари на турските пожарникари, които днес си тръгват от страната ни. Те бяха първите отзовали се и четири денонощия се бориха с огнената стихия.

В днешния ден продължава работа по няколко направления с техника и хора, очаква се по-късно да се включат и двата самолета от Испания, които пристигнаха снощи на летище Пловдив.

Министър Калин Стоянов за пореден път благодари на доброволците, за всеотдайността им, въпреки трудностите,  активно включили се в гасенето на пожари в страната и обеща, когато обстановката вече се успокои, да се срещне с тях в Министерството на вътрешните работи, съобщават от пресцентъра на вътрешото министерство.

Във Воден вече има покритие на всички мобилни оператори, като качеството е различно, съобщи пред журналисти днес служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, цитиран от БТА.

Гвоздейков каза, че вчера е монтирана допълнителна инфраструктура на обект, собственост на "Гранична  полиция", до който не е имало достъп, защото е секретен. Инсталирана е била техниката и на трите оператора, а тестовете, които са правили, са показали, че честотата на покритието е четири пъти по-качествено отпреди, добави той