Американският президент Джо Байдън съобщи, че се оттегля от надпреварата за Белия дом и няма да се бори за втори мандат, предадоха световните медии.

В профила си в социалната мрежа Х той написа, че е в интерес на страната и на неговата партия да не участва във вота. Президентът обаче изрази готовност да завърши мандата си.

Призиви срещу държавния глава да се откаже от втори мандат периодично се появяваха през трите му години и половина в Белия дом.

В посланието си Байдън изтъква, че през изминалото време е свършил немалко работа и днес Съединените щати имат много по-силна икономика, отколкото в началото на мандата му.

И допълва, че макар да е планирал да се кандидатира за втори президентски мандат, е стигнал до извода, че е най-добре да се посвети на това да изпълни пълноценно остатъка от настоящия.

"За мен беше най-великата чест в живота ми да ви служа като президент. И докато смятах да се боря за преизбиране, реших, че е от най-голяма полза за моята партия и моята страна да се оттегля и да се фокусирам върху задълженията си като президент до края на мандата си", пише Байдън

Очаква се президентът да направи обръщение към нацията.

Байдън подкрепи Камала Харис за Белия дом

Байдън подкрепи вицепрезидентката си Камала Харис като кандидат на демократите за поста:

"Днес искам да предложа пълната си подкрепа и одобрение Камала да бъде номинираната от нашата партия тази година. Демократи – време е да се обединим и да победим Тръмп. Нека направим това."

На финала на посланието си Байдън благодари на Харис, както и на гражданите на Съединените щати за доверието, което са му гласували.

"Вярвам в това, в което винаги съм вярвал - няма нищо, което Америка да не може да постигне тогава, когато го правим заедно. Трябва само да не забравяме, че сме Съединените американски щати”, завършва демократът.

Тръмп: Измамникът Байдън не е годен за поста

Малко след новината за оттеглянето на Байдън кандидатът на републиканците Доналд Тръмп публикува в своята мрежа Truth Social кратко съобщение. В обичайния си агресивен маниер той написа:

"Измамникът Джо Байдън не беше годен да се кандидатира за президент и със сигурност не е годен да заема този пост - и никога не е бил!" 

Как се стигна до оттеглянето?

За пръв път от 1968 г. действащ президент се отказва от опита  да получи втори мандат. Тогава Линдън Джонсън се оттегля след представяне на първични избори в Ню Хемпшир далеч под очакваното и насред разделения при демократите. Окончателната номинация на демократите - сенаторът на Минесота Хюбърт Хъмфри - впоследствие е разбит на изборите от републиканеца Ричард Никсън.

До последно 81-годишният Байдън твърдеше, че остава в кампанията. Направи го и след твърдения от обкръжението му, че ще даде очакваното изявление през почивните дни.

До оттеглянето на Байдън от кампанията се стигна, след като масово членове на неговата партия призоваха той да се откаже. Причините са в слабото му представяне по време на дебата срещу Доналд Тръмп в ефира на Си Ен Ен, последвалият дни по-късно гаф по време на срещата на върха на НАТО, на която нарече украинския президент Володимир Зеленски "президента Путин”, а социологическите агенции от месеци дават неизменна преднина на опонента му републиканец в ключови щати от Средния Запад като Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин.

Трябва да се отбележи, че дори след дебата и проваления опит за атентат срещу Тръмп, преднината на републиканеца в проучванията оставаше от 3 до 4 процента.

Одобрението на Тръмп остава ниско - 40 процента, според публикувано днес изследване на "Ипсос".