Надпреварата за подгласник на Камала Харис стартира. Минути, след като президентът Джо Байдън се отказа от президентската надпревара и подкрепи своята вицепрезидентка, вече бяха започнали спекулации за това кой ще бъде избран за дясната ръка на Харис в борбата срещу дуото Доналд Тръмп-Джей Ди Ванс.

Вижте кои са фаворитите за тази позиция според "Политико".

Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро

51-годишният Шапиро е губернатор от 2023 г. Преди това е бил главен прокурор на Пенсилвания и представител в местното законодателно събрание. Ако Харис избере Шапиро, това може да донесе допълнителни гласове в Пенсилвания: един от най-големите американски щати, който се намира в района на Средния Запад - традиционно определящ следващия стопанин на Белия дом.

Шапиро веднага изрази подкрепа за номинацията на Харис за президент и призова членовете на неговата партия да се обединят зад нея.

"Познавам Камала Харис от близо две десетилетия – и двамата сме били прокурори (Камала Харис - на Калифорния), и двамата сме защитавали върховенството на закона, и двамата сме се борили за хората и сме постигнали резултати", каза той в изявление за X. "Камала Харис е патриот, достоен за нашата подкрепа".

Знае се, че Шапиро и Харис са провели телефонен разговор, след като Байдън съобщи намерението си да не участва на изборите.

Сенаторът от Аризона Марк Кели

60-годишният Кели е сенатор от 2020 г., а преди това е бил астронавт на НАСА и боен пилот от Военноморските сили. Когато победи републиканката Марта Максали преди четири години на извънредни избори, той стана първият демократ, заемащ това място от 1962 г. насам. Две години по-късно с лекота бе преизбран.

Аризона е граничен с Мексико щат и именно тук би произлязла голямата полза за Харис, ако избере Кели - миграцията бе голям проблем за администрацията на Байдън и е сред най-важните въпроси на изборите през 2024 г. Сенаторът потенциално би внесъл спокойствие сред по-умерените избиратели, че ако заложат на Харис, цунамито от мигранти, което предричат републиканците, няма да се сбъдне. 

Байдън изненадващо спечели Аризона на изборите през 2020 г., но 4 години по-късно шансовете му за победа изглеждаха нищожни. Може би Кели е човекът, който ще спечели за Харис консервативния щат, традиционно предпочитащ кандидатите на Републиканската партия.

"Не мога да бъда по-уверен, че вицепрезидентката Камала Харис е правилният човек, който да победи Доналд Тръмп и да поведе страната ни в бъдещето", обяви Кели в X. "Тя има моята подкрепа за номинацията и аз и Габи (Габи Гифордс - съпруга на Кели и бивша конгресменка) ще направим всичко, което можем, за да я изберем за президент на Съединените щати".

Губернаторката на Мичиган Гретчен Уитмър

52-годишната Уитмър е губернаторка от 2019 г. Преди това тя бе в Камарата на представителите и в Сената на Мичиган. Бе смятана за потенциален наследник на Байдън през 2028 г., откакто спечели губернаторската надпревара през 2022 г. с близо 11 процента преднина пред кандидат на републиканците. Уитмър бе спрягана и за потенциален кандидат-президент още на тези избори в случай, че Харис не срещне необходимата подкрепа в Демократическата партия. Часове, след като Байдън оповести решението си да не се бори за преизбиране, американски медии цитираха приближени до губернаторката източници, които подчертаха, че тя няма да се бори за номинацията през 2024 г. 

Също като Шапиро, Уитмър заема ръководен пост в един от ключовите ключовите щати в Средния Запад, който ще предопределят следващия президент на САЩ. Губернаторката също е провела разговор с Харис в неделя следобед. 

"Президентът Байдън е велик държавен служител, който знае по-добре от всеки друг какво е необходимо, за да победиш Доналд Тръмпа", обяви Уитмър в X. "Моята работа на тези избори ще остане същата: да направя всичко възможно, за да избера демократи и да спра Доналд Тръмп, осъден престъпник, чиято програма за повишаване на семейните разходи, забрана на абортите в цялата страна и злоупотреба с властта на Белия дом за уреждането на лични сметки е напълно погрешна за Мичиган".

На 22 юли Уитмър официално подкрепи кандидатурата на Харис.

Губернаторът на Кентъки Анди Бешир

46-годишният Бешир беше избран за губернатор през 2019 г. и наскоро бе преизбиран с над 5 процента - и то в един от най-консервативните американски щати. През 2015 г. пък бе избран за главен прокурор на щата.

Ако избере Бешир, Харис може би ще загуби някои от крайнолевите си избиратели. Но пък и ще привлече някои избиратели с по-умерени и дори консервативни възгледи, които са недоволни от крайнодесния популизъм на Тръмп. 

"Въпреки че днешното му решение не можеше да бъде лесно, то е в най-добрия интерес на нашата страна и нашата партия. Искам да му благодаря за неговото лидерство, доброта и за успешното президентство, което постигна големи и важни неща", написа Бешир в X.

На сутринта на 22 юли американско време в интервю за "Ем Ес Ен Би Си" Бешир официално подкрепи кандидатурата на Харис и изтъкна, че вицепрезидентката може да сплоти разделенето американско общество.

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър

67-годишният Купър е губернатор на Северна Каролина от 2017 г. и на тазгодишните избори няма как да участва поради ограниченията да се служи до два последователни мандата в щата му (би могъл да се кандидатира през 2028 г.). Преди това той е служил като главен прокурор на Северна Каролина в продължение на 16 години, преминал е и през двете камари на местното законодателно събрание. 

След като Тръмп спечели Северна Каролина през 2020 г. с по-малко от два процентни пункта, кампанията на Байдън се фокусира върху щата с надеждата, че може да затвърди позициите си. Също като в Аризона обаче се наблюдава обратна тенденция - Тръмп увеличи аванса си пред държавния глава. Купър обаче може да е факторът, с който Харис все пак да се пребори за Северна Каролина, както и да убеди милиони американци, че не е крайнолявата комунистка, за която я представя щабът на Тръмп.

"Президентът Байдън циментира своето място сред най-добрите президенти на нашата нация", обяви Купър в X. "Когато нашата демокрация беше изправена пред опасност, президентът Байдън беше силен като лидер от най-редкия вид, който може да ни помогне да вървим напред с визия за възстановяване на душата на нашата страна".

Купър има още едно предимство пред останалите кандидати - той е близък личен приятел с Харис. Затова не е изненадващо, че той бързо подкрепи в Х кандидатурата на вицепрезидентката за Белия дом.

"Камала Харис трябва да бъде следващата президентка. Познавам вицепрезидентката от дните ни като главни прокурори и тя има всичко необходимо, за да победи Доналд Тръмп и да ръководи страната ни внимателно и почтено. Очаквам с нетърпение кампанията за нея, докато работим, за да спечелим Северна Каролина".

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм

56-годишният Нюсъм беше гласен като алтернатива на Харис за президент през 2024 г. Той бързо попари надеждите на симпатизантите си и категорично подкрепи кандидатурата на настоящата вицепрезидентка. 

Преди да заеме губернаторския пост на Златния щат през 2019 г, той последователно бе кмет на Сан Франциско и вицегубернатор на Калифорния. Нюсъм е най-познатото лице от списъка с потенциални избраници на Харис за вицепрезидентското място и е харесван от демократите.

Макар Нюсъм да изглежда като логичен кандидат за президент, то Харис не би извършила най-успешния тактически ход, ако го избере за подгласник - и двамата са смятани за крайнолеви от голяма част от американското общество. Това че са от Калифорния също не им помага и то не само в политически аспект - съгласно 12-ата поправка на американската Конституция кандидатите за президент и вицепрезидент не бива да са жители на един и същи щат. В противен случай те ще загубят електоралните гласове от Калифорния, които през 2024 г. са 54 (от общо 538).

"Президентът Байдън беше изключителен президент, създаващ история – лидер, който се бори усърдно за работещите хора и постигна удивителни резултати за всички американци. Той ще остане в историята като един от най-въздействащите и безкористни президенти", обяви Нюсъм в X, а по адрес на Харис добави, че "никой не е по-достоен да заведе делото срещу тъмната визия на Доналд Тръмп".

Губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкер

59-годишният Прицкер се смята за възможен кандидат за президент заради възможността му самостоятелно да финансира политически кампании. Неговото семейство постави началото на хотелската империя Hyatt. Той е във втория си мандат като губернатор, преди това е бил активен в кръговете за набиране на средства за Демократическата партия.

Прицкер е харесван от някои демократи заради острите си атаки срещу Тръмп. В изявлението си след новината за Байдън Прицкер не подкрепи Харис, а вместо това се фокусира върху Тръмп:

"Доналд Тръмп 34 пъти е осъждан като престъпник, осъждан е за извършване на сексуално насилие, той е расист, хомофоб и женомразец. Тръмп се хвали, че отнема правото на избор на жените, иска да отнеме здравеопазването от десетки милиони хора, предлага икономически политики, които ще струват на средната класа хиляди долари годишно, и застрашава основните американски идеали, на които държим".

На следващия ден Прицкер все пак оповести, че "е горд да подкрепи вицепрезидентката Камала Харис за президентка на Съединените щати".

Губернаторът на Мериленд Уес Мур

45-годишният Мур стана първият чернокож губернатор на Мериленд през 2023 г. и е възприеман като възможен кандидат за Белия дом в бъдеще. Той автор на бестселъри на "Ню Йорк Таймс", ветеран от американската армия и бивш главен изпълнителен директор на фондацията Робин Худ, която се бори с бедността.

"Президентът Байдън посвети живота и кариерата си в служба на американския народ", заяви Мур в X. "Неговото наследство от упорит труд, отдаденост, оптимизъм и сила оформи траекторията на нашата нация – и ни направи по-добри като народ и като държава".

Мур бе последният от всички кандидати в списъка за вицепрезиденти, който подкрепи Харис - направи го към 17:00 часа българско време на 22 юли.

"Вицепрезидентката Харис има опита, визията и мъдростта да обедини страната", обяви той в съобщение до медиите. 

Министърът на транспорта Пийт Бутиджъдж

Друг бивш претендент за президентската номинация на Демократическата партия през 2020 г., Пийт Бутиджъдж, също официално подкрепи Харис. В изявление в X, той изтъкна, че вицепрезидентката е "правилният човек да поеме щафетата, да победи Доналд Тръмп и да наследи Джо Байдън като президент".

42-годишният министър на транспорта от администрацията на Байдън и ветеран от Афганистан беше известен сред поддръжниците си като "кмета Пийт" - преди да влезе в президентската надпревара бе кмет на Саут Бенд, Индиана. Той е и първият член на кабинет на американски държавен глава с открита хомосексуална ориентация.