Страните членки (Съветът) на ЕС удължиха днес с 6 месеца ограничителните мерки срещу Русия заради войната в Украйна. Те ще бъдат в сила до 31 януари 2025 г.

Санкциите бяха въведени за първи път през 2014 г. и сериозно разширени след нахлуването в Украйна през 2022 г.

В момента те се състоят от широк спектър секторни мерки. Сред тях са ограничения върху търговията, финансите, технологиите и стоките с двойно предназначение, индустрията, транспорта и луксозните стоки. Те покриват също така забраната за внос или трансфер по море на суров петрол и някои петролни продукти от Русия към ЕС, изключването на редица руски банки от международната система SWIFT и спирането на предаванията и лицензите в Съюза на няколко подкрепяни от Кремъл дезинформационни медии. Отделно специфични мерки позволяват на ЕС да се бори със заобикалянето на санкциите.

Първоначално България се ползваше с дерогация за вноса на руски петрол по море до края на тази година. Дерогацията обаче бе предсрочно прекратена на 1 март.

От Съвета припомнят, че докато незаконните действия на Русия продължават да нарушават забраната за използването на сила, е необходимо да бъдат прилагани всички наложени от ЕС мерки и да се предприемат допълнителни такива, ако е необходимо.