Украйна съобщи в понеделник, че е постигнала принципно споразумение с група кредитори за преструктуриране на международни облигации на стойност 20 милиарда долара. С това разкъсваната от война страна се доближава до безпрецедентно преструктуриране на дълга си, съобщи Ройтерс.

Новината идва малко повече от седмица преди да изтече 2-годишно споразумение за отлагане на изплащането на дълга, сключено през 2022 г., и бележи първия случай, в който държава започва преструктуриране на дълга в разгара на пълномащабна война.

Според условията на сделката някои от най-големите инвестиционни фондове в света, сред които BlackRock, Amundi и Amia Capital, на практика ще отпишат голяма част от вземанията си в размер на 23,4 млрд. долара, заменяйки настоящите си облигации за такива със срок до 12 години, пише "Политико". Бондовете са структурирани така, че да отложат за по-отдалечен бъдещ период над 90 % от дължимото през следващите 4 години.

Сделката засега е „принципно споразумение“, което трябва да бъде ратифицирано от две трети от облигационерите, за да влезе в сила. Според условията частните кредитори на страната ще отпишат до 60 % от дължимата им главница.

Същевременно „подстрижката“ може да се окаже 37 %, ако икономиката на Украйна се развие значително по-добре от очакваното в момента (т.е., ако войната приключи и това позволи известно възстановяване). Клаузи в новите условия по облигациите обвързват изплащането с украинския БВП от 2028 г. нататък.

Комитетът на облигационерите е приел номинална загуба от 37 на сто по 13 емисии облигации, отказвайки се от искове за 8,67 млрд. долара, посочва се в изявление за условията на сделката, съобщава Блумбърг, цитирана от БТА. Така Украйна ще спести 11,4 милиарда долара през следващите три години чрез комбинация от по-ниски купони и удължаване на падежа.

"Постигнахме принципна договорка с Комитета на облигационерите. Това е важен етап в преструктурирането на дълга, което ще ни позволи да икономисаме 11,4 милиарда долара за обслужването му през следващите три години и 22,75 милиарда долара до 2033 г.", обяви премиерът Денис Шмигал. По думите му това освобождава средства за отбрана, социални дейности и възстановяване.

Сделката заменя двугодишния мораториум по плащанията по украинските облигации, обявен след началото на руската инвазия, чието действие приключва през август. Като част от условията за продължаване на спасителните заеми от МВФ, Киев настоя за облекчаване на дълга.