Украйна не успя да предоговори преструктурирането на дълга си на стойност 20 млрд. щатски долара с кредиторите на страната. Те позволиха на Киев да суспендира плащанията си след руската инвазия през 2022 г.

Споразумението с притежателите на международни бондове обаче изтича през август, припомня Ройтерс. Формалните преговори с облигационерите текат от близо две седмици.

Международният валутен фонд (МВФ) и двустранните кредитори, сред които са САЩ и Парижкият клуб, са се съгласили с предложенията на Киев, посочва се в правителствено изявление. Групата на официалните заемодатели вече удължи замразяването на изплащането на дълга до 2027 година, посочва "Блумбърг".

"Файненшъл таймс" отбелязва, че инвеститорите са отхвърлили този месец правителственото предложение за намаляване на стойността на облигациите с до 60% преди крайния срок по плащанията. 

Предварителните разговори за преструктурирането отразяват дълбоката несигурност на инвеститорите за хода на войната и за това колко дълг ще е в състояние да понесе украинската икономика, коментира британското финансово издание.

Инвеститорски комитет, представляващ около 20 % от облигациите, предложи намаление на с малко над 22 на сто. МВФ обаче заяви, че това би довело до непостигане на ключови дългови цели, съобщават от финансовото министерство в Киев.

Финансовият министър на Украйна Серхий Марченко обяви, че преговорите ще продължат, като очакванията са да се стигне до ново споразумение преди 1 август. Въпреки това деноминираните в долари украински еврооблигации загубиха 1,7 цента от стойността си в търговията преди обяд, а бондовете с наближаващ матуритет се сринаха с 20-30 цента.

Серхий Марченко коментира, че икономиката на страната представлява "крехък баланс", зависещ от постоянната и значителна подкрепа от страна на партньорите.

"Навременното дългово преструктуриране е ключова част от тази подкрепа. Силните армии се крепят върху силни икономики, за да печелят войни", каза той.

Кредиторите отбелязват, че Киев е поискал отписване на част от дълга, значително надвишаващо очакваните от пазарите 20 %, което "рискува нанасянето на сериозни щети на бъдещата инвеститорска база в Украйна".

Украйна би могла да поиска удължаване на досегашното споразумение отвъд датата 1 август, но предпочита по-трайно решение за цялостно преструктуриране на дълга.