Това лято ще има доста ремонти по пътните съоръжения, за което предварително се извиняваме на шофьорите, съобщи пред БНР председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров.

Продължава ремонтът на левите платна и на трите магистрални виадукта - на 61-ви и 67-и километър на магистрала "Тракия" и на магистрала "Хемус". Успоредно с това са започнати и следващите няколко съоръжения, които са на 33-ти километър на "Хемус", защото и те са в предаварийно състояние. Ремонт се прави и на големия виадукт на Елешница.

"Ремонти предстоят на по-стари съоръжения: край Червен бряг, Първомай. Много голямо желание имаме да направим и моста при Скобелево. Това са стари метални съоръжения, още от немско време. Ремонт ще има и на Писанец, Русенско. На много места мостовете ще бъдат ремонтирани. В момента съвместно с община Варна и МРРБ започнахме и проекта на Аспаруховия мост, което е уникално съоръжение, но там за ремонта са необходими около 40  млн. лв.", казва шефът на АПИ.

Превантивната дейност по съоръженията и мостовете е едно много хубаво нещо, но въпросът е да има налични средства това да се прави регулярно. За съжаление, на по-голямата част от мостовите съоръжения в България не са правени превантивни ремонти, откакто са построени, коментира Лазаров.