Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис си осигури подкрепата на мнозинството делегати на Националния конгрес на Демократическата партия, за да стане кандидат за президент, твърдят източници, предаде Ройтерс. Проучване на Асошиейтед прес сред делегатите показа, че тя има подкрепата на 2538 делегати, което е много повече от необходимите 1976 делегати, за да спечели гласуването  през следващите седмици. 

Председателят на Националния комитет на Демократическата партия Джейми Харисън заяви, че партията ще излъчи кандидат за президент до 7 август чрез виртуално гласуване и се ангажира с "открит и честен“ процес на номиниране, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Делегатите все още могат да променят мнението си, но никой друг не получи гласове в проучването на АП, а повечето демократи, спрягани за алтернатива на Харис, като губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм и губернаторката на Мичиган Гретчен Уитмър, подкрепиха кандидатурата на вицепрезидентката.

"Искам да ви уверя, че се ангажираме с открит и честен процес на номиниране", заяви Харисън пред репортери в конферентен разговор. "Предстоящата работа може да е безпрецедентна, но ние сме готови да предприемем прозрачен, бърз и организиран процес за придвижване напред като единна Демократическа партия".