От какво събиране на боклука се нуждае една европейска столица - разделно и чрез рециклиране, или всичко накуп? Зам.-кметицата по екология Надежда Бобчева и общинарите от "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" предлагат увеличаване на цветните кофи в София, за сметка на сивите, в които отпадъците се изхвърлят смесено.

Контейнерите за рециклиране са едва 3 хиляди на брой, а сивите - над 92 хиляди.

В комисии обаче предложението не бе подкрепено от ГЕРБ-СДС днес - и според ПП-ДБ-СС, това е защото бившите управляващи искат да продължи облагодетелстването на сметосъбиращите фирми в града, спечелили стотици милиони през годините управление на ГЕРБ.

"Това е всъщност пореден опит да пропадне разделното събиране, да бъде саботирано във всякаква форма", отбеляза Бобчева.

От обединението изтъкват, че в момента общината няма адекватна система за рециклиране - цветните контейнери са недотатъчно, за да се ползват от всички граждани. Вместо това се предпочитат сивите контейнери, които се извозват от сметоизвозващите фирми като "Титан", "Булпак", "Булекопак", свързвани с Румен Гайтански-Вълка и братя Домусчиеви. Те печелят, тъй като разделят и продават ценните материали в боклука, а общината същевременно с това плаща по 400 лева на тон за смесения отпадък.

Разбира се, повече боклук, който може да се рециклира от общината, значи по-малко печалби за тях.

"Чии интереси защитават тези хора, гласувайки против интересите на гражданите? Вчера казахме - може да се спестят 20 млн. лв. от транспортирането и обработването на опадъка, ако рециклираме", отбеляза общинската съветничка от ПП-ДБ-СС Емилия Ангелова.

Според нея ГЕРБ всъщност са одобрили на думи предложението в комисии, но са гласували против. И са критикували някои от предложенията, но не са предложили свои. Изненадващо било и поведението на БСП, които само попитали дали фирмите ще се съгласят на тези условия.

"Това ли става със социалната партия, какво се случва тук?", пита Ангелова.

ПП-ДБ-СС предлага още да има централизирана информационна кампания за рециклиране, да има единна система от контейнери в града, и фирмите да плащат за отпадъка, които събират и продават

"Обърнете внимание как ГЕРП и БСП продължават да се гласуват заедно по всички важни точки за града, абсолютно против хората", отбеляза Ангелова.

Крайният резултат е, че софиянци няма да могат да изхвърлят удобно, и ще плащат повече за материали, които се водят нерециклируеми, но всъщност могат да се рециклират, твърдят от ПП-ДБ-СС. ГЕРБ не приемат някой да се справя по-добре от тях, добавиха от обединението, и призоваха другите групи да покажат за какво са се клели като общинари в четвъртък. Тогава докладът ще се гласува на последното за сезона заседание на Столичния общински съвет.