Настоящото 50-о Народно събрание ще бъде запомнено с настъпилите изненадващи вътрешни конфликти в няколко политически сили и последвалите отцепвания на депутати. Така към момента нечленуващите в парламентарни групи народни представители (преди наричани „независими“) вече са цели 39, което е невиждано.

Първите два проучвателни мандата за правителство претърпяха провал. Такъв се очаква и с третия заради нежеланието на най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС, да участва в реализацията му, и заради непреодолимите различия сред останалите формации.

Така наесен се очертават поредни предсрочни избори за Народно събрание (НС). Заради разломите в няколко от групите в парламента обаче ще има и неочаквано преразпределяне на квотите в районните и секционните избирателни комисии (РИК и СИК).

Според изборните правила членовете в комисиите се разпределят пропорционално според големината на парламентарните групи (ПГ).

"Величие" остава без членове в РИК и СИК

Така, например, за първи път новата партия „Величие“ щеше да има право да излъчи членове на РИК и СИК в страната. Според Изборния кодекс обаче "парламентарно представени" са партиите и коалициите, които са участвали на последните избори за народни представители и имат парламентарна група в Народното събрание към датата на насрочване на съответния вид избор“.

Заради разлома във „Величие“ нейната ПГ се разпадна и такава вече не съществува. С това партията губи и правото да излъчва членове в избирателните комисии. Това потвърдиха пред Клуб Z и представители на ЦИК.

Голям проблем и при ДПС

Голяма загуба в този смисъл търпи и ДПС. Тя започна с рекордните за партията 47 народни представители. Изненадващо обаче и там настъпи тежък разлом. В резултат, 25 депутати бяха изключени или напуснаха сами. Сега в ПГ на ДПС са останали едва 22-а народни представители. Това е фракцията около Делян Пеевски. Другите 25 са хората около Ахмед Доган, които обаче са статут на „независими“. Те няма да имат право да излъчват членове на РИК и СИК.

Формацията около Пеевски ще може да предложи такива, но много по-малко – полагащата им се към началото на 50-ото НС квота от близо 20% сега е паднала на под 11%.

Не е изключено още хора от групата около Делян Пеевски да продължат да се отлюспват, за да преминат към лагера на Доган. В краeн случай фракцията на Пеевски може да падне под 10 души, което ще доведе до заличаване и на ПГ на ДПС. С което и тя като „Величие“ няма да може да излъчва членове на комисии.

Делян Пеевски се очаква да сформира нова политическа формация - „Ново начало“, но рискът е и тя, и традиционното ДПС около Доган да останат без свои представители в РИК и СИК.

Това може да се поправи, ако се промени правилникът на Народното събрание и се разреши преконфигуриране и образуване на нови парламентарни групи. Това обаче е малко вероятно.

ПГ на „БСП за България“ също се лиши от един депутат – Калоян Методиев. Тя обаче няма да претърпи загуби, а дори ще има малко по-голяма квота заради много по-големия разпад при „Величие“ и ДПС. Но и в соцформацията не е изключен допълнителен разлом заради конфликта между старото ръководство в лицето на Корнелия Нинова и новото – около Атанас Зафиров.

Всъщност в РИК и СИК може да участват представители и на други партии освен на тези от парламента. Това обаче би могло да се случи само ако формациите в НС се лишат от част от своите членове, което е малко вероятно.

Без промени в ЦИК и ОИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Общинските избирателни комисии (ОИК) се образуват на същия квотен принцип, само че там членовете имат мандатност – съответно пет и четири години. Затова и тях сегашната ситуация в парламента не ги засяга.

Промените в пропорциите в РИК и СИК ще доведе и до корекции на мнозинствата в тях. ДПС ще имат по-незначителна роля и по-трудно ще могат да прокарват решения заедно с традиционните си партньори от ГЕРБ.

Трябва да се отбележи, че решенията в избирателните комисии се приемат не с обикновено, а с квалифицирано мнозинство от две трети от присъстващите членове.