БСП в парламента е разделена на два почти равни лагера, показа проучване на Клуб Z. Процесите на разцепление в партията започнаха след оставката на председателя Корнелия Нинова след поредния изборен срив на вота на 9 юни.

Коалицията „БСП за България“ получи едва 151 560 гласа, равняващи се на 7,06%. Социалистите взеха само 19 депутатски места в новото Народно събрание.

Нинова подаде поредна оставка, но явно отново с идеята да продължи да дирижира процесите в БСП и да получи нов 4-годишен мандат за председател. Този път обаче срещу нея се оформи сериозна опозиция от доскоро близки нейни съратници.

За временен председател Националният съвет на БСП избра Атанас Зафиров. Той пък се еманципира от Корнелия Нинова и се опитва наложи нов дневен ред в партията, поддържан от солидно обкръжение начело с Борислав Гуцанов.

Първият сериозен сблъсък между заформилите се два лагера бе на тема кой да оглави парламентарната група на „БСП за България“. Нинова се опита да наложи Георги Свиленски. Оказа се, обаче, че Атанас Зафиров и групата около него имат други намерения. Те надделяха и избраха за парламентарен водач Борислав Гуцанов.

Едно от първите решения на групата пък бе да изключи Калоян Методиев, който стана „независим“ народен представител. Така „БСП за България“ вече разполага със само 18 депутати.

Твърди се, че Методиев е опасно близък с Корнелия Нинова и именно той е станал причината за конфликта в БСП. А може би е бил само капката, която е преляла чашата. За изборите на 9 юни Нинова наложила Методиев, който е бивш младежки лидер на СДС, на избираемо място в разрез с партийните правила, твърдят опонентите й.

Малко повече от седмица след свикването на новия парламент в БСП са се оформили две групи – едната около Корнелия Нинова, а другата – около Зафиров и Гуцанов. Това бе потвърдено от няколко депутати от формацията. Засега леко предимство има втората фракция. В нея са 11 депутати. В групата на Нинова са общо седем човека. Ако добавим и „независимия“ Калоян Методиев, стават осем.

Верни на Нинова засега остават Георги Свиленски, Христо Проданов, Иван Ченчев, Веска Ненчева, Михаил Ставрев и Генади Събков.

На този етап надделяват другите, които са Атанас Зафиров, Борислав Гуцанов, Иван Иванов (който е избран за зам.-председател на парламентарната група), Деян Дечев, Иван Петков, Драгомир Стойнев, Катя Кайрякова, Красимир Йорданов, Мая Димитрова, Петя Цанкова и Петър Кънев.

Не е изключено да има бъдещи прехвърляния на депутати между фракциите.

Междувременно Георги Свиленски предложи промяна в правилника на парламента, която да разреши образуването на нови парламентарни групи и преминаване на депутати от една в друга група. Това е стара практика, по-известна като парламентарно номадство, която бе прекратена преди години с промени в правилника. Предложението на Свиленски не мина на ниво комисия. Предстои окончателно решение на пленарната зала.

Един от спорните въпроси в БСП остава дали Корнелия Нинова има право да се кандидатира за председател на партията трети мандат. Както е известно, наесен предстои нов избор на лидер, който се очаква да даде някакво решение на деликатната ситуация.

Прави впечатление, че новото временно ръководство в лицето на Атанас Зафиров се опитва да стопли отношенията с президента Румен Радев. През последните години Нинова влезе в остър конфликт с държавния глава, като въвлече и партията в него.

Това е любопитен момент от гледна точка на крайната политическата нестабилност у нас, предполагаемия електорален вакуум и вероятността Радев да подаде оставка като президент, за да оглави нов или стар политически проект, за да се яви на вероятните поредни предсрочни парламентарни избори.

Атанас Зафиров и компания се обявиха и за обединение с другите, по-малки леви партии у нас – нещо, което Корнелия Нинова не позволи да се случи.

Интересно е и дали някоя от двете парламентарни фракции в БСП няма да реши все пак да подкрепи правителство с участието на ГЕРБ и ДПС. Засега такива индикации няма.