С приближаването на Олимпийските игри 2024 в Париж, които започват на 26 юли, надеждите на френския бизнес за раздвижване на икономиката са помрачени от неочакваното развитие на ситуацията.

Бизнесът е надолу с 50%, а тежките мерки за сигурност и неочакваният спад на туризма превръща някои от най-известните локации в Париж в истински „места призраци".

Това пише New York Times в статия за проблемите на част от френския бизнес, на фона на предстоящата Олимпиада.

"Катастрофа е", споделя Пиерет, оглеждайки почти празната тераса на заведението си. Пред него хиляди ярко оцветени места за сядане на трибуните се издигат по кейовете на Сена, които са отцепени с кордон. Реката тече спокойно - без трафик наоколо - сцена, която напомня за локдауните от времето на пандемията.

"Олимпиадата трябваше да бъде страхотна за бизнеса“, казва Пиерет. „Вместо това сме ударени наистина сериозно."

Бизнесът разчита на Олимпиадата да донесе икономически бум. Париж ще се превърне в гигантско спортно средище на открито, започвайки с бляскавата церемония по откриването в петък.

Грандиозното начинание обаче превърна центъра на френската столица в място с максимална степен на сигурност, оградено с километри метални огради и полицейски контролно-пропускателни пунктове. Ограниченията ще отпаднат частично след церемонията по откриването, отбелязва американското издание.

Хората, които тази седмица искат да вечерят близо до Айфеловата кула или да получат достъп до площада на Нотр Дам, трябва да се сдобият със специален QR код, което включва проверка на миналото по лични данни.

Големи спонсори като френската компания за луксозни стоки LVMH, Adidas и Coca-Cola ще спечелят значително. Малки бизнеси, заклещени в зоните с най-високо ниво на сигурност обаче, отчитат спад на продажбите от до 70% през последната седмица. В други зони с ограничения в Париж спадът е в рамките на 30 на сто, съобщава Конфедерацията на френската търговия.

Ясир Джагафар е затворил един от двата си магазина за сувенири. Той обикновено отчита всекидневни приходи от по 1800 евро. Оборотът му сега се е сринал до 18 евро на ден.

„Не можем да работим по този начин“, казва той. „Правителството трябва да е наясно с тежкото ни положение.“

Президентът Еманюел Макрон заяви в понеделник, че френското правителство ще обмисля възможна компенсация за бизнесите. Мнозина се надяват, че туристите ще се върнат, след като ограниченията бъдат облекчени.

Air France обяви, че очаква загуби до 180 млн. евро за периода юни-август, заради „значително избягване на Париж“ сред пътуващите, които предпочитат да заобикалят тълпите и мерките за сигурност.

Прогнозите за туристите на Олимпиадата са спаднали от 15 млн. посетители по-рано до 11 млн. души сега.