Днес и утре финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 се срещат във втория по големина бразилски град Рио де Жанейро, за да търсят икономически консенсус по различни теми.

Очаква се фокус на разговорите да бъдат дискусиите около т.нар. Първи стълб на глобалното данъчно споразумение, предложено от ОИСР през 2021 година. То предвижда замяна на едностранните данъци върху цифровите услуги (DSTs) за някои от най-големите американски технологични гиганти, като например Alphabet, Amazon и Apple чрез нов механизъм за преразпределяне на данъците, засягащ по-широка група компании. 

Двама бразилски правителствени служители са посочили, цитирани от Ройтерс, че домакините биха искали да увеличат подкрепата за предложения глобален данък върху супербогатите, който Бразилия превърна в приоритет на председателството си на Г-20.

Представителите на големи икономики от групата се съгласиха да оставят обсъждането на конфликтите в Украйна и Газа извън съвместното изявление на финансовите лидери, което трябва да бъде обявено след двудневното заседание.

Някои от членовете на Г-20 смятат, че въздействието на двата конфликта върху глобалната икономика заслужава обсъждане, докато други не гледат на срещата като на подходящ форум за този въпрос.

Проведената през февруари среща на финансовите министри и гуверньорите на централните банки на страните от Г-20 в Сао Пауло не успя да постигне общо изявление заради разнобой по геополитически теми, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Бразилия привлече Белгия, Колумбия, Франция и Испания, както и от Африканския съюз и Южна Африка, която бъде председател на Г-20 догодина, зад идеята за глобален данък върху супербогатите.

Страната търси допълнителна подкрепа, като представя предложението като начин да направи глобалната данъчна система по-прогресивна в съответствие с дневния ред на Г-20 за намаляване на глобалното неравенство.