След 3 години чакане британската финтех компания Revolut получи предварителен ограничен банков лиценз от регулаторите във Великобритания.

Решението на Бенк ъв Ингланд позволява на базираната на Острова компания да може да изгради финансовата си инфраструктура, преди да започне официална работа като банка.

"Днешното съобщение е важна стъпка за "Револют" и нашите клиенти. Огромна отговорност е да бъдеш банка във Великобритания. Ще работим всеотдайно, за да предлагаме нашите продукти и услуги на всички, които ги ползват", коментира след решението главната изпълнителна директорка на "Револют Великобритания" Франческа Карлези.

Предварителният банков лиценз дава право на Revolut да навлезе в т.нар. етап на мобилизация, който може да продължи до година. Той позволява на фирмата да тества системите си, докато постепенно въвежда нови услуги. До приключването му и стартирането на банката във Великобритания клиентите в страната остават в Revolut, британска институция за електронни пари, регулирана от FCA, където средствата им се пазят в сметки в съответствие с Регламента за електронните пари от 2011 година.

През последните години Revolut отбеляза зашеметяващ растеж и в момента банкира за 45 млн. клиенти по целия свят, посочва "Блумбърг". Пълният лиценз за Великобритания ще позволи на компанията да предоставя овърдрафти, заеми и спестовни продукти на своите над 9 млн. клиенти в страната, присъединявайки се към конкуренти като Monzo Bank Ltd., Starling Bank Ltd. и Atom Bank Plc.

Лицензът е поредната победа за Revolut. Компанията води и преговори с инвеститори за продажбата на акции на стойност 500 млн. долара в сделка, която би оценила компанията на над 40 млрд. долара. Това е повече от 33-те млрд. долара, на които компанията беше оценена през 2021 година.

„Ще гарантираме, че ще постигнем резултати, превръщайки Revolut в предпочитан избор за банка на клиентите във Великобритания“, заяви главният изпълнителен директор на Revolut Ник Сторонски в изявление.

През януари Европейската централна банка пое директен надзор над дъщерното дружество на фирмата в Европейския съюз. Това означава, че финтехът се присъедини към десетките банки, смятани за най-големите и значими кредитори в еврорегиона. Оттогава централната банка на еврозоната оказва натиск върху Revolut да подобри контрола и управлението си, след като установи няколко недостатъка, съобщи по-рано през месеца "Блумбърг нюз".