Президентът на Русия Владимир Путин се срещна със сирийския си колега Башар Асад в Кремъл, съобщиха от пресслужбата на руския държавен глава, цитирана от БТА.

"Много съм заинтересован от мнението Ви за това как се развива ситуацията в региона като цяло. За съжаление ние виждаме, че има тенденция към ескалация. Това се отнася и директно за Сирия", обърна се Путин към сирийския лидер. 

"Като се имат предвид всички събития, които се случват сега в света изобщо, както и в евразийския регион, днешната ни среща изглежда особено важна", отговори Асад на Путин. 

Пресслужбата на Кремъл разпространи видеозапис от цитирания разговор, като посочи, че консултациите са се състояли вчера. 

Путин и Асад се бяха срещнали за последно през март миналата година в Москва. Тогава двамата президенти отбелязаха 12-ата годишнина от началото на размириците в Сирия, които прераснаха в гражданска война, и Путин подчерта ролята на руската армия за стабилизирането на близкоизточната страна. 

Русия започна военна кампания в Сирия през септември 2015 г., като се обедини с Иран, за да помогне на правителството на Асад да се бори с въоръжените опозиционни групировки и да си върне контрола върху по-голямата част от страната. В момента Москва е съсредоточила значителна част от военните си ресурси в Украйна, но продължава да поддържа армията на Асад и все още има разположени сили в базите си в Сирия, отбелязва АП.