Изненадаващо (съ)председателят на ДПС Делян Пеевски се яви пред временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и групата около бившия следовател Петьо Петров – Еврото. Само че не за да бъде изслушан за фалита на КТБ, както го призова председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков.

"Приготвил съм десет разследвания, свързани с "Продължаваме промяната - Демократична България", които са потулени от прокуратурата. Обвинявам ги в зависимости с главния прокурор, директно със срещи. Няма да позволя хората, които владеят съда и прокуратурата, да лъжат и да ме забъркват мен в тези неща", заяви Пеевски.

Той каза, че е дошъл на заседанието по собствено желание, защото на предишното е бил "забъркан от някои представители на корупционния фонд" (иронизира Антикорупционния фонд - б.р.) и на някои "партии на кеша в някакви влияния в съдебната система, "Булгартабак" и други".

"Поисках справка, през моя адвокат, до Софийска градска прокуратура за това дали съм имал участие в делата за "Булгартабак" и дали съм имал някакво съучастие в дейностите на Мартин Божанов", обяви той.

Справката на адвоката му бе прочетена пред комисията от Хамид Хамид от ДПС. Според нея след извършена проверка се установява, че в периода, в който е изпълнявал длъжността следовател в следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СГП), Делян Славчев Пеевски не е участвал в разследвания, свързани с "Булгартабак Холдинг" АД, не е участвал в разследвания съвместно със следовател Петьо Петров, не е разпитвал по водено разследване Мартин Божанов.

Делян Пеевски призова във временната комисия да бъдат призовани за изслушване Лозан Панов и Христо Иванов относно зависимости в съдебната система. Той настоя Иванов да бъде попитан колко срещи е имал в съда и с главния прокурор; дали е предлагал заместник главни прокурори; искал ли е да овладее цялата прокуратура и какво общо има със Съюза на съдиите.

Веднага след това Пеевски напусна комисията, без да отговаря на въпроси. Пред медиите каза само, че кръгът "Капитал" на Иво Прокопиев притежава съда и прокуратурата.

Малко след това комисията гласува Христо Иванов да бъде изслушан на следващо заседание. Бе гласувано обаче и да бъде привикан отново Пеевски, въпреки възраженията на Хамид, че това днес вече се е случило.

Миналата седмица заради депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Възраждане" комисията не успя да приеме програмата си за следващото заседание, която потенциално включваше изслушване на (съ)председателя на ДПС Делян Пеевски.

Комисията днес изслуша бизнесмена Илия Златанов, по чийто сигнал започнаха разкритията за дейността на Петьо Петров-Еврото и разследването "Осемте джуджета" на "Антикорупционния фонд".

"Има една плеяда платени прокурори и следователи, които продължават да изпълняват директивите на Еврото. Те продължават да са навсякъде и една част от вас тук имат заслуга към тяхното покровителсто. Аз съм първият, който се осмели да каже, че царят е гол, и те не могат да го понесат", заяви Златанов.

Той припомни как бизнесът му и дейността на асансьорния завод "Изамет" са бил присвоени от сина му Явор Златанов със силови методи.

Илия Златанов разказа, че се е срещнал с Петьо Петров-Еврото в ресторант "Осемте джуджета", а той го уверил, че "истината ще възтържествува", но го предупредили, че е "скъпчия" и иска 50% от върнатото. Илия Златанов е ходил при следователи, пред които е разказал детайли за заграбването на бизнеса си, а малко след това Явор Златанов получава обвинение.

"Моето семейство, моите служители, продължават да са подлагани на геноцид. Няма седмица, в която да не съм викан аз, или мой служител да е разпитван, че небето е кафяво. Понякога се опитват разни платени прокурорчета и следователи да ми вменят някаква вина и да ме изкарат престъпник. Това спрямо мен не е свършило", коментира още Златанов.

Той разказа, че подадените от него сигнали рефлектират срещу самия него.

"Докато Сарафов е главен прокурор, чакам да се събуди вулканът. Не се чувствам защитен. Виждал съм как този човек чака в "Осемте джуджета" като кон, спечелил състезание, който чака да го потупат и да му дадат захарче. И докато е главен прокурор, не мога да очаквам добро нещо. И тук сред вас има хора, които го покровителстват", коментира Златанов.