Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков коментира обвиненията на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, че прокуратурата слага чадър над представителите на тази коалиция.

Според Пеевски по нито едно дело, свързано с хора от "Продължаваме промяната-Демократична България", няма движение. Той изрично спомена за предполагаемия натиск, който е бил оказван на бившия министър на електронното управление Александър Йоловски, който сега е зам.-министър, и за разследването срещу бившата шефка на митниците Петя Банкова за предполагаема контрабанда и корупция.

Денков призова Пеевски да даде обяснение за фалита на КТБ, вместо заедно с ГЕРБ да провалят заседанията на комисията за "Осемте джуджета" и "Нотариуса".

"Изключително нескопосан метод да прикрие проблемите в ДПС", каза Денков по адрес на Пеевски.

Той припомни, че Асен Василев се е явил да бъде изслушан в комисията за митниците, отговорил е на всички въпроси и за това има доклад.

"Няма повдигнато обвинение за контрабанда. Асен Василев няма какво да крие. Обвиненията към Банкова са, че е размествала хора по митниците. Не съм видял обвинения за корупция, ако имаше мотиви щяха да са го повдигнали вече", заяви Денков.

И допълни:

"Интересно е защо Пеевски, заедно с ГЕРБ, провалиха заседанието на комисията за Нотариуса и "Осемте джуджета" в момента, в който се появи информация, която свързва Пеевски с фалита на КТБ".

По повод скандала с назначаването на и.д. посланик в Украйна Денков призова да се питат Мария Габриел, която бе външен министър в неговото правителство, и президентът Румен Радев, тъй като този разговор е бил между тях.

За пореден път Денков заяви, че от ПП-ДБ са готови да обсъждат приоритети с другите партии, но е скептичен за реализация на третия мандат.

Асен Василев: Предизборни пушилки

Всичко това са предизборни пушилки и евтина, продуцирана, чалгаризирана версия на холивудски сценарий. Така Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната" коментира действията на Делян Пеевски.

"Петя Банкова (бившата директорка на Агенция "Митници", бел.ред.) е в ареста, защото е повишила 18 човека и няма повдигнато обвинение за корупция. Петя Банкова е арестувана, защото започна да сменя всички шефове на пунктове", каза Василев.

Божидар Божанов: Делото е пропаганда

Божидар Божанов също коментира темата в профила си във фейсбук:

"Днес Делян Пеевски ме е споменал в изказване пред медиите, с твърдения, че има чадър в прокуратурата във връзка с досъдебното производство по твърденията на Йоловски за оказван върху него натиск. Използвам повода да заявя отново, че ще съдействам на прокуратурата за установяване на фактите по направените твърдения, като още преди 9 месеца изразих готовност да бъда разпитан. Това все още не се е случило.

Видимо от предизборното изтичане на разпита на Йоловски, това досъдебно производство има пропаганден характер, а не наказателноправен. Забавянето на разследването обслужва единствено възможността за правене на внушения. В мой интерес е то да приключи максимално бързо, за да не бъде използвано за политически цели, както прави в момента Пеевски. 

В тази връзка призовавам прокуратурата да проведе бързо, обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства и да публикува всички материали по разследването".