Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис потвърди своя "непоколебим ангажимент" към Израел след срещата си снощи с израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В същото време вероятната кандидатка за президент на Демократическата партия призова израелското ръководство да направи повече за защитата на мирното население в ивицата Газа. Израел има право да се защитава, каза тя, но добави, че "има значение как го прави".

Харис заяви, че в разговора си с Нетаняху е изразила "сериозната си тревога" за мащабите на човешкото страдание в ивицата Газа. Това включва смъртта на "твърде много невинни цивилни" и катастрофалното хуманитарно положение в палестинския анклав.

"Не можем да отвръщаме поглед от лицето на тези трагедии. Не можем да си позволим да онемеем пред страданието и аз няма да мълча", каза Харис.

Тя призова американските граждани да имат предвид сложността на конфликта и историята на този регион.

"Тероризмът и насилието трябва да бъдат осъдени", добави вицепрезидентката на САЩ. "Нека всички да направим каквото можем, за да предотвратим страданията на невинни мирни граждани. И нека осъдим антисемитизма, ислямофобията и всякакъв вид омраза".

Благодарение на лидерството на президента на САЩ Джо Байдън на масата е споразумение за прекратяване на огъня и освобождаването на заложниците, продължи тя.

"В преговорите се наблюдава обнадеждаващо движение за постигане на споразумение по тази сделка", каза вицепрезидентката на САЩ. "И както току-що казах на премиера Нетаняху, време е тази сделка да бъде сключена", заяви Харис.

Американски генерал: Израел не е ни е представил подробности за следвоенния си план

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Чарлз К. Браун, най-високопоставеният американски генерал, заяви, че Израел все още не е споделил голяма част от плановете си за ивицата Газа в "деня след" като свърши войната с палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Казаното от генерал Браун идва след речта на израелския премиер Бенямин Нетаняху пред Конгреса на САЩ, в която той очерта само смътни контури за "дерадикализирана" следвоенна Газа.

"Няма много подробности, които успях да видя от техния план", каза вчера генерал Браун на пресконференция в Пентагона. "Това е нещо, по което ще продължим да работим с тях", добави той.

Вашингтон многократно призовава Израел през последните месеци да изготви реалистичен следвоенен план за ивицата Газа и предупреди, че липсата му би могла да предизвика беззаконие и хаос, както и евентуално завръщане на "Хамас" в палестинския анклав.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър вчера също заяви, че Израел не е представил много подробности за план за "деня след" края на войната, но разговорите продължават.

Палестинците и преди са казвали, че само краят на израелската окупация и създаването на палестинска държава ще донесат мир.

Но в речта си пред Конгреса Нетаняху не спомена нищо за създаването на път към признаване на палестинската държавност след войната в Газа. Това е нещо, на което той и крайнодясната му коалиция твърдо се противопоставят, дори след като администрацията на президента Байдън оказа натиск върху Израел да отстъпи по този въпрос.