Един от пострадалите при взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин е починал късно снощи.

Това обяви пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. 

Става въпрос за 49-годишния мъж, приет вчера в болница "Пирогов" в София. Причината за смъртта му е тежко обгазяване. Лекарските екипи се борят за живота на неговата дъщеря, която е с 85 % изгаряния, допълни Стоянов. 

В 5 ч. сутринта в петък е имало и още един силен гръм, но обстановката се успокоява. Все още гори и склад на хранителна верига, намиращ се на стотици метри от избухналите складове с фойерверки.

Калин Стоянов уточни, че има силно горене в центъра на складовата база, което продължава и към момента. Действията на местопроизшествието ще започнат най-рано 24 часа след последния взрив, обясни той. 

Според информацията, с която властите разполагат, при взривовете в помещението вчера е имало двама души. Това са 22-годишният син на собственика и още един човек на 60 години, които са били там след края на работното време. Стоянов уточни, че хората са изготвяли пиротехнически изделия, които да бъдат използвани на мероприятие в петък. 

Служебният вътрешен министър коментира, че разстоянието между склада и къщите би трябвало да бъде съобразено при въвеждането на помещението в експлоатация. Калин Стоянов прогнозира, че по случая предстои дълго и тежко разследване. 

С постановление на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена служба (НСлС). Петима дежурни следователи веднага са изпратени на местопроизшествието. Извършени са разпити на свидетели, съобщиха от държавното обвинение.

Склад на мястото, в който е имало около два тона тротилов еквивалент, не е бил засегнат.

Около 18,30 ч. в четвъртък в Елин Пелин беше подаден сигнал за експлозии в шест склада за фойерверки. След това започна евакуация на населението от района.

Първоначално беше съобщено за двама пострадали с изгаряния от трета степен, които са били откарани в "Пирогов".

На мястото на инцидента вчера пристигнаха служебният премиер, служебният вътрешен министър и главният секретар на МВР. Докато Димитър Главчев говореше пред медиите, избухна още един взрив.  

Днес се очаква военен хеликоптер да облети района. Снощи на всеки час са били вдигани и дронове, с които ситуацията е била наблюдавана.

"Пирогов": 20-годишното обгоряло момиче е с много тежка перспектива

20-годишното пострадало момиче при взривовете в складове за фойерверки край Елин Пелин, което е настанено в "Пирогов", е с опасност за живота. Тя е с 85% изгаряния и е с много тежка перспектива. Това каза проф. Николай Габровски от "Пирогов".

"Всичко възможно беше направено, но почина 48-годишният мъж, моите съболезнования към близките на загиналия. Борим се за живота на момичето, което е с доста обширни изгаряния и за съжаление с инхалация на отровни газове, което прави ситуацията изключително тежка и притеснителна", допълни Габровски.

По думите му състоянието на 20-годишното момиче е много тежко, със заплаха за живота е.

"Това е тежко изгаряне, с много лоша перспектива, но се борим за живота на всеки пациент до последно.

Правим всичко възможно. Екипите са ангажирани, имаше пълна мобилизация на екипите от цялата болница. Бяхме готови да направим всичко, което е възможно", допълни Габровски.