ЕС преведе като помощ на Украйна първите 1,5 милиарда евро от доходите от блокираните руски активи, съобщи Европейската комисия.

Приходите, генерирани от операторите в ЕС и съхранявани в централните депозитари на ценни книжа (ЦДЦК), са преведени на Комисията от базираната в Белгия финансова компания „Юроклиър“. Това е станало на 23 юли.

90 на сто от печалбите, или 1,35 милиарда евро, ще постъпят в Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ). С него ще бъдат подпомогнати военните способности на страната. Останалите 10 процента, или 150 милиона евро, отиват за Механизма за подкрепа на Украйна и са предназначени за нейното възстановяване.

Изпращането на средствата чрез тези два инструмента, а не пряко за Украйна, гарантира, че парите ще бъдат използвани по предназначение и в съответствие с правилата за финансово управление, поясняват от Европейската комисия.

Блокирането на активите на руската Централна банка (Центробанк) е резултат на санкциите на ЕС срещу Русия, приети след агресията срещу Украйна. Извънредните печалби, генерирани в този контекст от операторите в Съюза, не принадлежат на Москва и се съхраняват в депозитарите. ЕС започна да прехвърля част от тези приходи към Украйна.

Причината парите да бъдат превеждани само от „Юроклиър“ са, че единствено този депозитар отговаря на условията на регламента на Съвета на ЕС за управление на блокираните активи. Според него единствено депозитарите, съхраняващи активи на Центробанк за над 1 милион евро, са длъжни да заделят сумите и да докладват на ЕК за генерирани извънредни приходи.

Следващото искане за вноска от „Юроклиър“ ще бъде отправено през март 2025 година.