"Сезирах Конституционния съд с ясно аргументирани мотиви и очаквам решенията на Конституционния съд да допринасят за независима съдебна система, за ефективно правосъдие и справедливост. Очаквам те да допринасят за ефективно управление на държавата и най-вече - за ясна политическа отговорност на всеки, който управлява".

Това коментира президентът Румен Радев по повод очакваното днес решение на КС за промените в основния закон в частта със служебното правителство и съдебната система. Промените бяха атакувани от президента през януари, но без частта за съдебната рефрма. От "Възраждане" и "Има такъв народ" обаче оспориха и нея - заради поправките, засягащи мандата на главния прокурор и работата на Висшия съдебен съвет.

Радев и днес не съобщи на коя партия ще връчи третия и последен мандат за съставяне на правителство. Срокът за връчване на третата папка изтича идния понеделник.

"Неслучайно Конституцията е дала 7 дни срок за връчване на третия мандат и аз се надявам политическите партии в 50-ото Народно събрание да използват това време да преосмислят своите собствени позиции, своите виждания за бъдещето на България, да проявят максимална конструктивност и да използват този последен шанс. Ако не успеят, ясно е, че отиваме на избори".

"Очаквам бързо разследване и изясняване на причините за случая с трагичния инцидент със складовете за фойерверки край Елин Пелин", каза още Радев пред журналисти в Париж, където ще присъства на церемонията по откриването на Олимпийските игри.  

Той изказа съболезнования за семействата на доц. Петър Шишков от Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ и на всички пострадали в трагичния инцидент с експлозиите в складовете до Елин Пелин. 

"Винаги с боравене с опасни материали трябва да се спазват мерките за безопасност", каза още Радев.

И призова всички, които имат досег с опасни материали, да спазват всички необходими правила и наредби за безопасност.