Доцент д-р Петър Шишков, преподавател в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", е загиналият мъж във взривовете вчера следобед в склад край гара Елин Пелин.

"Доц. Шишков е световно признат учен и консултант, участвал в редица научно-изследователски екипи в областта на взривната техника и технологиите. Натрупва професионален опит и развива умения като пиротехник, взривник, ръководител взривни работи и проектант на взривни работи. Работи по изследвания и разработка на нови експлозиви за работа в ограничени пространства и при утежнени условия, както и към проектиране на специални взривни работи", казва се в публикация на университета.

От Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" съобщиха, че спешно се търсят кръводарители за дъщерята на Шишков - Кристина, която е с тежки обгаряния в "Пирогов".

"Абсолютен перфекционист"

Пиар специалистът Любомир Аламанов описа загиналия преподавател като "абсолютен перфекционист" и сподели впечатленията си от работата си с него.

"Работили сме с Петър Шишков по десетки събития за последните 20 години. Правил е илюминациите на огромен брой концерти, спортни събития, национални празници.

Абсолютен перфекционист, всичко изпипваше до последния елемент. Бавно и предпазливо подреждаше цялото необходимо оборудване, следеше всичко да е надлежно обезопасено.

Понякога в часовете на очакване поредното събитие да започне говорехме за различни аспекти от общата ни работа. Говореше със страст, обичаше това, което прави", написа Аламанов във фейсбук.

Според информацията на МВР в складовете са останали още двама души – 22-годишният син на собственика на фирмата и друг мъж на 60 години.