Служебното правителство е направило сериозна услуга на бизнесмена Христо Ковачки. Това твърдят изданието bird.bg и депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията в правителството на Николай Денков.

Изпълнителният директор на държавното дружество “Монтажи” ЕАД Никола Начев е направил пълен отказ от предявени съдебни искове към “ОЗК – Застраховане”. Така държавата безвъзвратно губи суми в размер на над 14 милиона лева. Печели Христо Ковачки, собственик на ОЗК. Споразумението е по нареждане на министър Петко Николов, пише bird.bg, позававайки се на източници.

Договори за застрахователни премии

Става въпрос за сключени по време на управлението на Бойко Борисов договори, съгласно които “Монтажи” плаща застрахователни премии по повод гаранция за добро изпълнение във връзка с поетия от „Монтажи“ ангажимент за ремонт на огромен брой язовири из цялата страна, съобщава bird.bg. Медията припомня, че правителството “Борисов” е наляло половин милиард лева в „Държавна консолидационна компания“ (ДКК), която ги е прехвърлила на „Монтажи“. Впоследствие бяха ремонтирани шепа язовири, парите потънаха, а прокуратурата смачка досъдебното производство за безстопанственост в особено големи размери.

В крайна сметка всичко се размина само с една глоба от 50 хиляди, наложена на един от директорите (Александра Сарийска), припомня изданието.

То е успяло да си набави копие от „спогодбата“ между „Монтажи“ и Ковачки, която била меко казано скандална. В замяна на подарените на ОЗК над 14 милиона лева, застрахователят „великодушно“ се съгласява да възстанови държавните такси и адвокатските хонорари, заплатени по делата, които са в размер на 765 хиляди лева. Сделка на печалба, но само за Христо Ковачки. От текста на спогодбата става ясно, че държавното дружество практически опрощава дълговете на Ковачки – без възможност в бъдеще да предяви отново съдебен иск за търсените суми.

Става въпрос конкретно за следните търговски дела, заведени в началото на годината при кабинета на премиера Денков пред Софийски градски съд:

т.д. 233/2024 – предявен иск за 1 097 055 лева срещу ОЗК
тд. 281/2024 – предявен иск за 3 297 278 лева срещу ОЗК
т.д. 731/2024 – предявен иск за 9 926 400 срещу ОЗК

Проверка в съдебните регистри показва, че делата с номера 281 и 731 вече са прекратени, като е въпрос на дни да бъде прекратено и 233, информира bird.bg.

Намесен ли е Петко Николов

Източници на изданието са споделили, че погазването на обществения финансов интерес далеч не е било по самоинициатива на директора Начев. Заповедта да се прекратят делата дошла лично (и устно) от ресорния служебен министър Петко Николов.

Прекратяването е съвпаднало по време с оттеглянето на правомощията на адвокатска кантора „Добрев и Люцканов“, която по всичко изглежда се е справяла прекалено добре и респективно е притеснила Ковачки. Нещо повече, доколкото е имало индикации, че т.д. 233/2024 е предстояло да бъде обявено за решаване на 11 юли, в началото на месеца е имало трескаво бързане това развитие да бъде изпреварено. Доколкото отказ от иск при вече обявено за решаване дело – макар и на теория позволено – би изглеждало изключително подозрително и необяснимо.

Източниците на bird.bg споделили също, че служебният министър е „натискал“ „Монтажи“ да прекрати и други дела, заведени срещу неслучайни фирми за други скандални проекти.

Политическа реакция

Публикацията предизвика остра политическа реакция от страна на ексминистъра Богдан Богданов.

„Една от битките, които започнах като министър, но не стигна времето да довършим, днес бе загубена - статуквото печели едни 14 млн.лв., които иначе щяха да бъдат върнати на хората“, написа в четвъртък Богданов във фейсбук.

„Заведохме дела за неправомерно платени застрахователни премии на ОЗК - Ковачки от Монтажи.

Вероятността да бъдат върнати тези пари беше доста висока и единственото, което се искаше от служебния кабинет, бе да не правят нищо и да изчакат съда да вземе решение, след което да се похвалят с резултата.

Но, те решиха да се спогодят с ОЗК, за да прекратят делата - без възможност за каквито и да е претенции на държавата в бъдеще, а в замяна ОЗК ще бъдат така добри да платят 750 хил.лв. на „Монтажи“, за да им покрият разходите за завеждане на делата“, посочва Богдан Богданов, позовавайки се на статията в bird.bg.

“Знам, че няма как да печелим всяка битка. Върнахме над 55 млн. лв., дадени за липсващ правителствен комплекс, кредит от над 125 млн. лв. на ДКК, освободихме заложени за обезпечение държавни предприятия и спряхме скритата приватизация на Пловдивския панаир. Но, няма как да не се ядоса човек, когато се подаряват 14 млн.лв., вместо да отидат за 2334 ин витро процедури или 70 оборудвани неонатални линейки или 5-6 детски градини. Е, няма да минат така тихо, между капките! Утре входираме с колеги искане за изслушване в Народно събрание на служебния министър на икономиката Петко Николов, заедно с всички замесени в това, може и да се окаже, корупционно дело“, заяви още народният представител от ПП-ДБ.