Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп призова свои симпатизанти да гласуват за него на изборите през ноември, като изтъкна, че след 4 години всичко ще бъде "оправено". Той говори на петъчно събитие, организирано от консервативната християнска организация Turning Point Action.

"Християни, излезте и гласувайте, само този път", обяви Тръмп пред аплодиращата тълпа в Уест Палм Бийч, Флорида. "Няма да се налага да го правите отново. Още четири години и знаете ли какво, всичко ще бъде оправено, ще бъде наред, няма да ви се налага да гласувате повече, прекрасни мои християни", добави той. "Обичам ви християни. Аз съм християнин. Обичам ви, излезте, трябва да излезете и да гласувате. След четири години няма да се налага да гласувате отново, ще оправим всичко толкова хубаво, че няма да ви се налага да гласувате", повтори републиканецът.

В миналото Тръмп е настоявал да се наруши Конституцията на САЩ, за да се отменят резултатите от изборите през 2020 г. след загубата му от президента Джо Байдън. През декември 2022 г., в публикация в платформата му Truth Social, той неправилно се определи като "легитимен победител" и заяви: 

"Масивна измама от този вид и размер позволява прекратяването на всички правила, разпоредби и закони, дори тези, които се съдържат в Конституцията."

Левите избиратели в САЩ са загрижени от "Проект 2025" - движение в САЩ, което насърчава Тръмп да наложи крайнодесни и ултраконсервативни политики в Америка, след като потенциално спечели изборите. Една от препоръките на движението е да се уволнят хиляди служители в администрацията, чиито места априори са заети от аполитични експерти, и на тяхно място да се назначат тръмписти, които да спомогнат разширяването на правомощията на десния популист и постепенно да уронят основите на американската демокрация.

Тръмп на няколко пъти изрази несъгласие с идеите на движението, но избраникът му за вицепрезидент - сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс - е близък с ръководството на движението. Кевин Робъртс, шефът на "Фондация Херитидж", която финансира "Проект 2025", през март определи Ванс като бъдещ "лидер на нашето движение".

Номинирането на Ванс, само по себе си, също е показателно за намеренията на Тръмп. Сенаторът от Охайо е сред малкото републиканци, които не се дистанцират от щурмуването на Капитолия от 6 януари 2021 г. Нещо повече - вероятният бъдещ вицепрезидент обяви, че на мястото на Майк Пенс е щял да подкрепи опита за преврат на Тръмп.