"Ще видите по-умерен Тръмп".

Такива уверения се носеха от лагера на бившия президент в последните няколко седмици. Те се засилиха след неуспешния опит за покушение срещу републиканеца на 13 юли.

Изборът му на вицепрезидент обаче говори различно.

Ето кой е Джей Ди Ванс.

Дясната ръка на Хитлер

39-годишният бивш морски пехотинец влезе в Сената при последните междинни избори през 2022 г. и бързо си спечели славата на един от най-върлите поддъжници на Тръмп в горната камара на Конгреса. Но лоялността му е по-скорошно явление.

28 юни 2016 г. е повратен ден в живота на Ванс - на тази дата излиза автобиографичният му бестселър Hillbilly Elegy ("Елегия на селяка"), който покорява сърцата на милиони американци от Средния Запад. В мемоарите си Ванс изследва социално-икономическите проблеми, пред които е изправен родния му град (Мидълтаун, Охайо), и се опитва да обясни нарастващата подкрепа за десни популисти като Тръмп сред бедните бели американци. Въпреки че не назовава бившия държавен глава по име, в месеците преди изборите на 8 ноември 2016 г. сенаторът многократно го критикува.

 "Той (Тръмп) или е циничен задник като Никсън, което не е толкова лошо, или е американският Хитлер", споделя потенциалният вицепрезидент в лично съобщение с приятел.

В интервю за американското предаване "60 минути" от 18 октомври 2016 г. сенаторът се определя като човек, "който никога не би гласувал за Тръмп". А в отдавна изтрити "туитове" в дните преди изборите днешният тръмпист дори флиртува с идеята да подкрепи Хилъри Клинтън.

По-краен, по-опасен, по-Тръмп

Как и защо Ванс претърпява еволюцията си от критик във фен на Тръмп - може само да се спекулира. Негови приветливи съждения за действията на бившия президент се наблюдават още през 2018 г., но той разцъфтява като знаменосец на тръмпизма по време на междинните избори през ноември 2022 година. Резултатът им отбеляза най-тежкия период за Тръмп в годините му след напускането на Белия дом. Очакваната червена вълна така и не се осъществява, демократите дори увеличиха мнозинството си в горната камара. Цялата вина се стовари върху Тръмп, защото той подкрепи радикалите пред традиционните консерватори на първичните избори. По-късно те претърпяха тежки поражения от умерени демократи, на места в твърди републикански бази.

Изключение бе Джей Ди Ванс. През следващите две години той спечели поддръжници в цялата нация с непрестанните си критики срещу американския елит (въпреки близките му връзки със съоснователя на "Пейпал" и щедър донор на Републиканската партия Питър Тийл), острото осъждане на мигрантската политика на Байдън (въпреки че в миналото е призовавал за "масово увеличение" на мигрантите) и борбата за малкия човек (въпреки че настоява за отмяна на екологични регулации, които ще позволят на корпорации необезпокоявано да тровят здравето на "селяците"). 

Ванс не се радва на особена почит сред жените с умерени религиозни възгледи и американската ЛГБТ общност - той подкрепя пълната федерална забрана на абортите и е противник на еднополовите бракове.

Сенаторът е образец за много от особеностите на новите десни популисти, култивирани в Републиканската партия през последните 8 години: младост, енергичност, стремеж към конфликтност и добър усет за това кои теми ще привлекат внимание в социалните мрежи. 

Една от тях е американската подкрепа за Украйна във войната срещу Русия:

"Ако погледнете размера на руските Въоръжени сили, ако погледнете какво би било необходимо, за да завладеят цялата територия на Украйна, още повече пък да отидат на запад към Европа, не мисля, че човекът (Путин) е показал някакъв капацитет да изпълни подобни империалистически цели, ако приемем, че въобще си поставя такива", обяви Ванс в интервю за "Ен Би Си Нюз".

Сенаторът от Охайо признава това, което повечето републиканци отказват да коментират - ако Тръмп, в качеството си на президент, принуди Зеленски да седне на масата на преговори, Украйна трябва да бъде готова да се откаже от свои земи.

Ванс дори и не имитира загриженост към страдащия украински народ, непрестанно изтъквайки високите нива на корупция в страната. В края на декември 2023 г. в Х масово бе разпространена фалшивата новина, че Зеленски е използвал 75 милиона долара, осигурени от американския данъкоплатец, за да си купи две луксозни яхти. Ванс бе сред малцината високопоставени политици, които се довериха на лъжливата информация и обвини колегите си в Конгреса, че "искат да гледат как бабите и дядовците ни обедняват, за да може някой министър на Зеленски да си купи нова яхта".

Изглежда обаче и самият сенатор е готов да жертва благоденствието на американските пенсионери, защото в синхрон с Тръмп призовава САЩ да финансират военната кампания на Израел, "докато приключи с "Хамас". Каквото и да означава това.

Защо Ванс?

Името на Ванс бе споменавано в краткия списък на фаворитите за вицепрезидентския пост в кандидатурата на Тръмп. До последно обаче се смяташе, че бившият президент ще избере по-умерена фигура като губернатора на Северна Каролина Тим Скот, с оглед намерението му да се представи като благ обединител на нацията.

Следва да се запитаме: защо Ванс?

Нима това е избраникът на Тръмп да поеме юздите на Републиканската партия след 4 години? Въпреки че това може да се окаже логичната последица от издигането му за вицепрезидент, едва ли това е водещата мисъл в главата на бившия държавен глава. Доналд Тръмп преследва само краткосрочни цели. Това стана ясно покрай отчаяния му опит му да узурпира властта след изборната загуба от 2020 година. Представете си колко по-голяма щеше да е днес преднината на Тръмп пред Байдън, ако в спомените на избирателите не се прокрадваха грозните образи на позорното щурмуване на Капитолия от 6 януари 2021 година.  

Не, бившият държавен глава е фокусиран върху изборите на 5 ноември 2024 година. Решаващи за вота ще са резултатите от три щата в Средния Запад, в които сенаторът от Охайо е много популярен - Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин. Те образуват т.нар. Синя стена - традиционни бази на Демократическата партия, които Тръмп успя да оцвети в "червено" през 2016 г., но загуби през 2020 година. Кой по-добре знае как да се хареса на местните жители от писател, чийто бестселър е посветен на готовността им да повярват на лъжите на на харизматичен десен популист?

Байдън задължително трябва да спечели в Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин, за да влезе пак в Белия дом, но изостава и в трите щата с около 1-2 процента. Ванс е факторът, на който Тръмп разчита, за да си гарантира победата.

Целта на бившия президент може и да е по-коварна. Повечето републиканци, политици и избиратели, бягат от темата 6 януари 2021 г. като дявол от тамян. Не и Ванс. Той обяви, че ако бе вицепрезидент при щурмуването на Капитолия, нямаше по примера на Пенс да участва във формалния процес по сертифициране на резултата от изборите. Вместо това увери, че е щял активно да подкрепи пуча на своя кумир. 

Вицепрезидент Ванс - шанс за Байдън

Часове след опита за покушение срещу Тръмп на 13 юли, преди още да бъде изяснена самоличността на стрелеца, сенаторът от Охайо обвини Байдън, че директно е предизвикал нападението, защото прекалено много демонизирал съперника си. Това бе не само проява на достойна за съжаление низост, но и тактическа грешка, от която демократът успя да се възползва - той публикува изявление, в което призова за помиряване на двата политически лагера. Посланието му бе приветствано от множество консервативни и независими избиратели и постави по-агресивните тръмписти като Ванс в непозната обстановка.

Сантиметри деляха Тръмп от сигурна смърт. Тя щеше да го превърне в месия за ядрото му от твърди последователи. В този сценарий Джей Ди Ванс вероятно щеше да бъде издигнат в апостол на тръмпизма, посветен на неистова борба срещу враговете на движението.

Но Тръмп е жив и американците със сигурност не искат нова Гражданска война. Съвместим ли е Ванс в така желаната от мнозина визия за помирена Америка?

При издигането му за кандидат за вицепрезидент той несъмнено е получил указания да избягва коментари по темите, които го карат да изглежда страшен за избирателите. Ами ако не се вслуша? Ами ако изложените по-горе позиции на сенатора доведат до отлив на критичен брой умерени избиратели за двойката републиканци? 

Отговорите на тези въпроси ще научим през оставащите четири месеца от предизборната кампания. И кой знае - може би историята ще запомни избора на Ванс като първия акт на самоизяждане на Републиканската партия и окончателно изхвърляне на тръмпизма от организма ѝ.