Бурният възход на изкуствения интелект вече спечели милиони на големите технологични корпорации като Microsoft, Apple и Nvidia, но малките иноватори може да загинат. А сред тях е и OpenAI, създателят на ChatGPT, твърдят в свой доклад от The Information.

Техни прогнози сочат, че компанията, започнала бума на AI, може да претърпи загуби в размер на 5 милиарда долара през 2024 г. 

OpenAI харчи до 700 000 долара дневно, за да поддържа ChatGPT работещ. Тази сума вероятно ще варира, тъй като моделът става все по-усъвършенстван и напреднал.

Но компанията вече харчи доста повече пари от преди за обучение на своите AI модели - предстои да инвестират в това 7 милиарда долара още 1,5 млрд. долара за персонал. Тези разходи значително превишават прогнозите за разходите на конкурентите през 2024 г.

Пускането на GPT-4o доведе до "най-големия скок досега" в приходите и свалянията на мобилната версия на ChatGPT на OpenAI. Стартът генерира до 2 милиарда долара годишно от ChatGPT и допълнителни 1 милиард долара от такси за достъп до големите езикови модели, което води до приблизителни общи приходи между 3.5 милиарда и 4.5 милиарда долара годишно.

Но тези приходи едва покриват оперативните разходи на фирмата. Заслужава да се отбележи, че компанията вече е преминала през седем кръга на финансиране, набирайки над 11 милиарда долара, и в момента е оценена на 80 милиарда долара. OpenAI работи почти на пълен капацитет, като 290,000 от нейните 350,000 сървъра са посветени на AI асистента ChatGPT.

Остава неясно дали OpenAI ще намери алтернативен източник на доходи или ще осигури допълнително финансиране за своите напредъци, но изпълнителният директор Сам Олтман е изцяло фокусиран върху постигането на изкуствен общ интелект (AGI).

Множество компании започват да ползват AI активно в работата си, но и много се отказват след бурни реакции на обществеността.