"Българският конституционен съд е органът, който отговаря за съответствието на законите с Конституцията. Това не е европейската комисия".

Това каза пред бТВ Янаки Стоилов, един от конституционните съдии, които подкрепиха "опраскването" на съдебната реформа, като отмениха последните промени в Конституцията.

Попитан за разминаването между годишния доклад на Европейската комисия, в който ограничаването на правомощията на главния прокурор и разделянето на ВСС на две, са одобрени с коментар, че така е отговорено на очакванията, Стоилов каза, че комисията е политически орган, а Конституционният съд би трябвало да бъде юридически орган.

Фактите обаче са други - Конституционният съд не е съд, а нещо като втора камара или сенат на парламента, т.е. и той е по-скоро политически орган.

На въпрос защо се вижда различен аршин в решенията, въпреки ролята на главния прокурор и на президента като самостоятелни органи в Конституцията, Стоилов, каза, че критериите трябва да са едни и същи, за да са убедителни решенията на Конституционния съд. И по двата казуса той е гласувал за противоконституционност на промените. 

"Конституционният съд оценява не намерения и идеи, а дали промените са направени по начин, който съответства на реда", каза Стоилов.

"Съдебната реформа не може да бъде изчерпана с нормативни промени, било то в Конституцията. Тя има много аспекти. Тези, които говорят, говорят за нейната конституционна конструкция, а не за това, засягащо гражданите и юридическите лица. Въртим се в кръг, а не в реални резултати, които могат да бъдат обективно оценявани", каза още Стоилов.