Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова отрече твърденията на ДПС на Ахмед Доган, ръководено от съпредседателя на движението Джевдет Чакъров, че държавата злоупотребява с власт в полза на Делян Пеевски.

Пресцентърът на Министерството на финансите (МФ) тази сутрин съобщи, че към настоящия момент в деловодството на ведомството не е постъпвало писмо след медийното заявление на съпредседателя на ДПС Джевдет Чакъров, че ще изпрати такова с въпроси за организирана среща на Петкова с НАП и КПКОНПИ. 

От МФ изпратиха до медиите и следната позиция на заместник-министър председателя и министър на финансите Людмила Петкова:

"Категорично се противопоставям на манипулативните твърдения на г-н Чакъров за участието ми в задкулисни политически договорки, внушаващи съмнения в обществото за "злоупотреба с власт и служебно положение", както и за политическа зависимост на институциите.

Представената пред медиите от г-н Чакъров невярна информация с недоказан източник уронва не само доброто ми име и репутация, но и престижа на държавните институции и на служителите, които работят в тях, както и на Република България като цяло.

Недопустимо е политик и народен представител, положил клетва в Народното събрание "да спазва Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководи от интересите на народа", да подкопава устоите на държавността и на правовата държава, създавайки невярна представа за мен и моите действия, както и за работата на две от най-сериозните и престижни държавни институции в страната.

С недоказаните си твърдения г-н Чакъров създава усещане в обществеността за неспазване на законите на страната, за незачитане независимостта на институциите и използването им за разчистване на политически сметки, което освен че не е вярно, руши доверието на обществото в институциите.

Призовавам г-н Чакъров да не залага авторитета на Република България пред европейските и международните ни партньори за постигане на личните си политически амбиции, внушавайки съмнения в безпристрастността и независимостта в работата на българските институции, и за неспазването на един от основните принципи на правовата държава - върховенството на закона.

Репутационната цена, която плаща държавата ни от подобни твърдения, е висока".

Преди дни от ДПС на Ахмед Доган, което формално се ръководи от Чакъров, заявиха, че е имало среща между представители на КПКОНПИ, НАП и министъра на финансите, "с притеснителното участие на трето лице". На тази среща, според тях, е наредено да се започнат масирани проверки на народни представители от "ДПС без Пеевски и група", които са 25 души. 

От фракцията на Доган поставиха следните въпроси:

- Имало ли е среща между КПКОНПИ – Министерството на финансите – НАП и ако е имало, КОЙ е инициаторът на тази среща и под каква причина?

- Имало ли е външен човек по време на срещата?

- Какви са предпоставките, наложили извършването на тези проверки?

- Каква е причината точно сега да се разпоредят тези проверки?

- Кое налага данъчните служби да сложат точно тези около 25 души на скрининг?

- Инспирирани ли са тези проверки от конкретни политически лица?