Собственикът на X Илон Мъск наруши собствените си правила - като публикува манипулирано видео от кампанията на Камала Харис, съобщи "Ню Йорк Таймс". 

Краткият клип включва манипулация на гласа на кандидатката на демократите, която казва "Бях избрана, защото съм ултимативният кандидат на многообразието" - имитация на гласа на Харис с deepfake технология. И още:

"Имах четири години под ръководството на крайната марионетка на дълбоката държава, прекрасен ментор, Джо Байдън.“

Никъде в публикацията не се уведомяват потребителите, че видеото е манипулирано и съдържа коментари, които вицепрезидентката всъщност не е казвала. Мъск просто споделя видеото с думите "това е удивително", допълнително внушавайки, че то е автентично.

Според политиките на платформата X, потребителите „не могат да споделят синтетични, манипулирани или извън контекста медии, които могат да заблудят или объркат хората и да причинят вреда.“

В добавка X беше сред 20 технологични компании, които подписаха споразумение, с което се задължават да помагат в борбата срещу "подвеждащото използване на изкуствен интелект" по време на президентските избори в САЩ.

Разбира се, видеото не е изтрито - едва ли някой модератор на X смее да пипне публикация на "шефа", дори да нарушава правилата.