Нова директива на Европейската комисия предлага криминализиране на порното, генерирано с AI, и на редица онлайн престъпления, съобщи Engadget. 

Престъпление, според европейското законодателство, ще стане генерирана с изкуствен интелект порнография и т. нар. deepfake-ове - при които лицата на обикновено известни хора се поставят върху вече съществуващи порно клипове. Благодарение на новите технологии и изкуствения интелект, подобни манипулации вече стават изключително убедителни, а и достъпни - и могат да се ползват за т. нар. отмъщения с порно.

Директивата ще криминализира още и нежеланото споделяне на интимни снимки, кибер-преследването, онлайн тормоза, речта на омразата, насочена към жените, и други онлайн престъпления.

От ЕК посочват, че наличието на директива за целия Европейски съюз, която специално засяга тези конкретни действия, ще помогне на жертвите в държавите членки, които все още не са ги криминализирали.

"Това е належащ проблем, който трябва да бъде решен, имайки предвид експоненциалното разпространение и драматичното въздействие на насилието онлайн", подчертават от Комисията.

Освен това директивата ще изисква държавите членки да разработят мерки, които да помогнат на потребителите по-лесно да идентифицират кибер насилието и да знаят как да го предотвратят, ако е възможно, или как да търсят помощ. Те ще бъдат задължени да предоставят на своите жители онлайн портал, чрез който могат да подават сигнали.

Американското издание Politico предполага, че разпространяването на порнографски deepfake снимки, използващи лицето на Тейлър Суифт, са помогнали за приемането на директивата.

"Най-новият отвратителен начин за унижение на жени е чрез споделянето на интимни снимки, генерирани от AI за няколко минути от всеки," каза вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова пред изданието. "Такива снимки могат да нанесат голяма вреда не само на поп звездите, но и на всяка жена, която ще трябва да докаже на работа или у дома, че е било deepfake."

Проектът на директивата обаче трябва да мине през одобрение и на представители на страните членки - да бъде одобрен от Европейския съвет и гласуван в Европарламента. Ако всичко е наред, той по всяка вероятност ще влезе в сила през 2027 г.