Във връзка с развитието на обстановката в региона на Близкия изток българското Министерство на външните работи уведомява за отмяната на полетите на редица авиокомпании от и до международното летище на Бейрут, Ливанска република.

МВнР напомня на българските граждани за своето предупреждение от 22 юни 2024 г. (https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/41532) за преустановяване на всякакви пътувания до Ливан и незабавно напускане на страната, съобщи пресцентърът на ведомството.

По-рано днес израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че страната му ще даде твърд отговор на удара по окупираните от Израел Голански възвишения в края на миналата седмица, при който бяха убити 12 юноши.

"Държавата Израел няма да остави това без последствия. Нашият отговор ще дойде и той ще бъде твърд", казва Нетаняху в изявление, разпространено от канцеларията му след негово посещение в друзкото селище Мадждал Шамс, по което бе нанесен ударът.

12 деца и младежи бяха убити в събота, когато ракета удари футболно игрище в окупираните от Израел Голански възвишения.

Призиви към гражданите да напуснат

Американското посолство в Бейрут каза на гражданите си да следват план за действие при кризисни ситуации, съобщи днес в. "Гардиън".

Американските граждани трябва "да изготвят план за действие и да напуснат, преди да е започнала кризата", за да "опазят себе си и близките си", написа в "Екс" Рена Битер, която отговаря за консулски въпроси във Вашингтон.

Вашингтон е "изключително фокусиран върху Ливан", добави тя и помоли гражданите да кажат на роднините си, които планират да посетят страната, "да преосмислят пътуването си" заради заплаха от разрастване на конфликта в региона. 

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок също заяви, че е говорила с няколко души, сред които колегата ѝ в Ливан, в опит да "смекчи ситуацията и да предотврати ескалация", каза говорител на министерството, цитиран от Ройтерс.

На германските граждани в Ливан, които са около 1300, е "силно препоръчано" да напуснат страната, докато това е възможно, добави говорителят. 

"Много сме обезпокоени от положението на германските граждани и се готвим за справяне със случая", заяви той. 

Предупрежденията бяха направени в момент, когато Израел се готви за вероятност от няколкодневни сражения след нападението срещу футболно игрище, при което загинаха 12 деца и младежи. По-рано Израел е извършвал удари срещу Южен Ливан, но до момента се въздържа от сериозни ответни мерки. Израел иска да "рани "Хизбула", но не иска "да въвлича региона във война", каза днес високопоставен израелски служител. 

Германското правителство призова всички страни, участващи в конфликта в Близкия изток, и най-вече Иран, да работят за предотвратяване на ескалация. Берлин "приема категорично", че смъртоносната атака е извършена от  подкрепената от Иран групировка "Хизбула", каза говорител на министерството на брифинг. 

Скорошните действия на йеменските хуси, също подкрепяни от Иран, допринесоха за нестабилността в региона в последните седмици, добави той.  

Ударът в събота поражда страхове от разрастване на конфликта в региона, където напрежението се изостря заради войната на Израел в Газа, започнала преди повече от 9 месеца.

Опити за сваляне на напрежението

Италианският външен министър Антонио Таяни съобщи днес, че е обсъдил начините за предотвратяване на нова война в Близкия изток с колегите си от Израел и Ливан Израел Кац и Абдала Бу Хабиб, предаде Ройтерс.

„Прекъсването на спиралата на насилие е възможно“, написа Таяни в социалната мрежа „Екс“.

Той каза, че италианското правителство е ангажирано с мира и стабилността, включително чрез присъствието на Италия в контингента на Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL).

Отмяна на полети

Европейски авиопревозвачи днес съобщиха, че отменят полети до и от Бейрут на фона на ескалацията на напрежението между Израел и групировката "Хизбула", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Френската "Ер Франс" (Air France) съобщи, че заради ситуацията със сигурността на дестинацията ще спре полетите между парижкото летище "Шарл де Гол" и летището на ливанската столица днес, 29 юли, и утре, 30 юли. 

Германската "Луфтханза" (Lufthansa) и подразделенията й "Суис" (Swiss) и "Юроуингс" (Eurowings) спират полетите си до и от Бейрут до 5 август включително. По-рано компанията спря нощните полети от и до Бейрут за юли заради развитието на ситуацията в Близкия изток. 

Ливанската "Мидъл ийст еърлайнс" (Middle East Airlines) заяви по-рано, че нарушенията в разписанието й са свързани със застрахователни рискове. Вчера авиопревозвачът съобщи, че е забавено заминаването на няколко полета, които трябваше да кацнат в Бейрут през нощта.

Бейрутското летище "Рафик Харири" е единственият авиовъзел в страната. То бе обект на нападения по време на гражданската война в Ливан, както и при предишните сблъсъци с Израел, включително войната между "Хизбула" и Израел от 2006 година.