Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политически и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия.

Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, относно произнасянето на съда за промените в Конституцията.

Сред проблематичните елементи тя открои "очеизвадният двоен стандарт, който беше приложен по отношение на съдебната власт и от друга страна - президентската институция", чиито правомощия биват отнемани и променяни чрез Обикновено народно събрание, а спрямо главния прокурор се счита, че това може да стане само чрез Велико народно събрание.

"Този двоен стандарт много бие на очи."

Според нея в решението на КС "има доста неясна аргументация от юридическа гледна точка".

Над 20 са препратките към решение на КС от 2003 г. КС пропусна своя шанс за покаже, че решенията му не са свещени крави и могат да бъдат ревизирани, коментира Гяурова.

"Уви, не посмяха конституционните съдии."

Много е логично да мислим, че на един дори не толкова късен етап много ясно ще проличи дали пред КС се открива шанс да се преразгледа отново казуса със служебното правителство, отбеляза Биляна Гяурова. Предстоят промени в персоналния състав на съда и това е напълно възможно, обясни тя.

"Българският Конституционен съд по своята композиция е квазиполитически орган. Няма какво да се залъгваме", посочи Гяурова.

Според нея решението отваря много голяма тема, която не е коментирана в дълбочина през годините – за реформиране на самия КС. Тя даде пример с необвързаността със срокове, както и с невъзможността да се вземе решение по даден въпрос.

"Има едно конституционно късогледство от страна на КС. От една страна запазва текста, в който казва, че съдът е основен носител на съдебната власт, но това остава като декларация, тъй като не позволява този принцип да бъде развит, включително на конституционно ниво. Това отваря вратата за атакуване на сериозни промени, които са правени през годините, основно в частта съдебна власт. Това конституционно късогледство граничи с безотговорност", каза още Гяурова.

Най-вероятно ще се стартира не с попълване на състава на Висшия съдебен съвет, а евентуално с позицията на главния прокурор и на председателя на ВАС, прогнозира Биляна Гяурова в анализа си на замразените ключови избори в съдебната власт.

"Защото този ВСС е, грубо казано, проверен. При него няма неочаквани изненади, критичните гласове са в абсолютно малцинство и ще могат да бъдат инсталирани хора, които ще продължат политиката, която води съдебната власт", коментира Гяурова.