Състезанието по триатлон за мъже на Олимпийските игри в Париж беше отложено от днес за утре, съобщи АФП. Причината - парижката река Сена е твърде замърсена.

Триатлонът е първата олимпийска дисциплина, която трябва да се проведе в реката преди плуването в открити води следващата седмица.

Парижани се притесняваха за състоянието на реката много преди Олимпиадата - заради което кметицата на града Ан Идалго и президентът Еманюел Макрон обещаха да се топнат в нея в края на юни.

Това пък предизвика бурна подигравателна кампания в социалните мрежи под хаштага #JeChieDansLaSeineLe23Juin, или #ЩеС**авСенаНа23Юни" - парижани планираха да дефекират в реката там, където "любимите" им политици планират да поплуват. 

Макрон така и не се хвърли в дълбокото, а Идалго разумно отложи своето плуване за средата на юли и обяви водата за "много, много добра".

В петък и събота обаче във френската столиа паднаха силни дъждове, които са влошили качеството на водата, като последните анализи са показали по-високи стойности от допустимите за някои бактерии в определени части на Сена. Двете тренировки в Сена, предвидени за неделя и понеделник, вече бяха анулирани.

Ако качеството на водата не се подобри, състезанието може да се отложи и за петък.

Заради силните дъждове бе отложено и състезанието по скейтборд за мъже, което трябваше да се състои в събота.