Европейската комисия ще се свърже с унгарското правителство, за да изясни обхвата на схемата за улеснено издаване на визи за руски граждани и дали са изцяло спазени правилата на ЕС.

Така говорителят на ЕК Анита Хипер коментира намеренията на Будапеща да облекчи издаването на визи за граждани на 8 държави, включително руски.

„Русия представлява заплаха за сигурността на ЕС“, изтъкна Хипер.

И допълни, че страните членки на ЕС трябва да вземат мерки в интерес на европейската сигурност. Според нея държавите са длъжни всеки път да проверяват дали всички правила на Шенген са спазени при издаването на визи.

„Не става дума само за това дали пътуващите чужденци имат визи и разрешения за престой, но и дали срещу тях няма данни в Шенгенската информационна система (ШИС), които може да послужат за отказ за влизане“, уточни говорителят.

Коментарът й бе по повод публикация на в. „Файненшъл таймс“. Изданието цитира писмо на Манфред Вебер - председателя на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер, до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. В писмото Вебер заявява, че действията на Унгария ще улеснят руския шпионаж. Според изданието Унгария има намерението да издава визи за граждани на Русия и Беларус без задълбочено проучване.

От 1 юли Унгария е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на годината. Правителството на Виктор Орбан отдавна е на нож срещу Брюксел.