Икономиката на Европейския съюз е нараснала през второто тримесечие на годината с 0,7 на сто на годишна база, а тази на 20-те страни от еврозоната - с 0,6 на сто.

Това съобщава в предварителната си оценка статистическата агенция на ЕС Евростат, в която не се съобщават данни за България.

В сравнение с първото тримесечие на 2024 г. БВП и на ЕС, и на еврозоната е нараснал с по 0,3 на сто.

Брутният вътрешен продукт на ЕС и на еврозоната през първото тримесечие на 2024 г. също е нараснал с по 0,3 на сто спрямо последното тримесечие на 2023 година. 

Най-сериозно спрямо предишното тримесечие е нараснала икономиката на Ирландия - 1,2 %, тази на Литва с 0,9 %, както и на Испания - с 0,8 на сто.

На обратния полюс се намират Латвия с намаление от 1,1 % спрямо първото тримесечие, Швеция с -0,8 % и Унгария, чиято икономика се е свила по-леко с 0,2 на сто.

На фона на тези данни, "Блумбърг" коментира, че инфлацията в Германия се е ускорила през юли. Това е фактор, който може да увеличи предпазливостта на Европейската централна банка (ЕЦБ) за по-нататъшното намаление на лихвения процент.

През юли потребителските цени в най-голямата европейска икономика са се повишили с 2,6 % спрямо същия месец на предишната година, в сравнение с ръст от 2,5% през юни. Пред "Блумбърг" анализатори са прогнозирали, че темпът на поскъпването ще остане стабилен.

БВП на Германия се е свил с 0,1 на сто, показват данните на Евростат.