Фред Тръмп III, племенникът на бившия президент Доналд Тръмп, обяви, че чичо му го посъветвал да остави тежко болния си син да умре. Вместо за роднината си той оповести, че планира да гласува за кандидатката за президент на Демократическата партия Камала Харис.

Фред разказа в интервю за "Ей Би Си Нюз", че житейският път на бившия държавен глава е бил "сложен и понякога жесток".

"И във всяко семейство – хората знаят това – семействата са сложни -всяко семейство има своя луд чичо. Моят чичо Доналд е атомно луд. И той е оставил своя отпечатък върху семейната история", каза той, докато рекламираше своята нова книга: "Всичко в семейството: Тръмп и как стигнахме дотук".

Подканен да разясни какво има предвид, Фред уточни, че "той прави неща, които, макар и да го познавам, когато е там сега, потръпвам и  си казвам":

"Това същият човек ли е, когото познавах? Какво го накара да се промени? Какво го доведе дотук? Но като се има предвид всичко това, винаги съм имал добри отношения с него", отбеляза той и добави: "Но той ми причини наистина ужасяващи неща, за които някои хора ще кажат: "Как може все още да искаш да имаш връзка с него?" Той ми е чичо и това означава много за мен."

Фред Тръмп, син на покойния по-голям брат на бившия президент Фред Тръмп-младши, който почина през 1981 г. на 42 години, разясни, че е написал книгата отчасти, за да се застъпи за хората с тежки увреждания в развитието като неговия син Уилям. Той настоява, че чрез книгата си не цели да нанесе политически удар върху Доналд Тръмп, а да разкрие "пълната истина" за своя чичо.

В една от главите на книгата, озаглавена The Race Card ("Расовата карта"), Фред описва как чичо му използвал расистки обиди.

"Бях на около 10 години и бях в къщата на баба и дядо, която често посещавах. И Доналд – чух го как крещи. Слязох до алеята на къщата на баба и дядо и там беше неговият бял кабриолет El Dorado с две издълбани черти. (...) И той употреби думата "н*гър" два пъти, просто изричайки кой според него вероятно е направил това".

В изявление за "Ей Би Си Нюз" говорителят на щаба на Тръмп Стивън Ченг отрече твърденията на Фред за бившия президент.

"Това е напълно измислена и тотална фалшива новина от най-висок клас. Възмутително е, че толкова ужасяваща лъжа, толкова очевидно отвратителна, може да бъде отпечатвана в медиите. Всеки, който познава президента Тръмп, знае, че той никога не би използвал подобен език и фалшиви истории като тази бяха напълно развенчани".

Според Фред Доналд всъщност не е расист, а опортюнист.

"Понякога той подкрепя неща, които хората, които вярвам, че са расисти, подкрепят. Мисля, че той използва хората, независимо дали са чернокожи, или не - всеки, който може да му помогне, той ще го използва. И когато получи това, от което се нуждае - гласове - той ще ги изхвърли", отсече Фред.

След като чичо му бил избран за президент през 2016 г., Фред видял възможност да се застъпи за хората с увреждания - затова посетил Белия дом 12 пъти.

"Кулминацията беше през май 2020 г. в Овалния кабинет. Доналд беше там и беше много любезен. Няколко други хора също бяха там, включително нашата група. След като започнахме да се разотиваме, бях помолен да се върна и да се видя с Доналд, който ме поздрави фамилиарно: "Здрасти, приятелю"."

Фред "седнал за малко" с чичо си.

"И той просто излезе с: "Тези хора, всички разходи. Те просто трябва да умрат". Той говори за човешки същества, които имат сложни проблеми и първото нещо, което се сети да каже, беше, че просто трябва да умрат".

По думите на Фред това изказване на десния популист не е изолиран случай - в телефонно обаждане той предупредил чичо си, че медицинският фонд, създаден от семейството за сина му Уилям, е на привършване. 

"Преди няколко години му се обадих. Казах "Доналд, фондът е на изчерпване". И без колебание той отвърна: "Синът ти вече не те разпознава, нека умре, а ти се премести във Флорида", предава думите на бившия държавен глава Фред Тръмп.

Фред уверил чичо си, че синът му го разпознава.

"Бях ли изненадан? Не мисля, че бихте могли да чуете нещо подобно и да не се изненадате. Но това е нещото, в което той се превърна. Това е тъжно."