От вчера „Има такъв народ“ (ИТН) води преговори за реализация на третия проучвателен мандат за правителство, който, изглежда, е предварително обречен на провал. Паралелно с този процес в Народното събрание (НС) обаче текат опити за смяна на служебния премиер в контекста на очакваните поредни извънредни парламентарни избори.

Това стана ясно от изказване на (съ)председателя на ДПС Делян Пеевски тази сутрин. Това после бе потвърдено индиректно от депутата от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Божидар Божанов.

Възможна ли е алтернатива на Главчев

Очакваните предсрочни избори повдигат въпроса Димитър Главчев ли ще остане министър-председател и възможни ли са други варианти. Според последните конституционни промени президентът има силно орязани правомощия за назначаването на служебен премиер. Той може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя и подуправителите на БНБ, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

От няколко месеца България няма нито омбудсман, нито негов заместник, след като те подадоха оставки. Бившият депутат от „Продължаваме промяната“ и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Андрей Гюров пък преди две седмици бе отстранен като подуправител на БНБ. Той обжалва, а делото се води във Върховния административен съд, за който има съмнения, че до голяма степен е под контрола на Делян Пеевски.

Именно по линия на Пеевски е и конфликтът за следващото служебно правителство.

Той явно има интерес от запазване на Димитър Главчев като премиер и на Калин Стоянов като вътрешен министър. Сегашният служебен кабинет съвсем ясно обслужва интересите на Делян Пеевски (както и на ГЕРБ на Бойко Борисов).

Пеевски подкрепя Назарян

Тази сутрин Пеевски се оплака пред репортери, че президентът Румен Радев се опитва да свали герберката Рая Назарян като председател на Народното събрание.

„Той командва всички. Всички в тази игра са пионки на Радев. Както вчера се опита през пионките си от ПП-ДБ да се организира сваляне на шефката на парламента по заповед на Мистър Кеш, който да си сложи удобен премиер по Конституция за него“, каза Пеевски.

„Ами проверете вчера колко разговори е имало и на кой са звъняли Божо Божанов... Те си говорят из парламента, разпитайте ги. Божо Божанов... Христо Иванов не знам като какъв пазари смяната на шеф на парламента. Той нали е един пенсионер“, обяви още (съ)председателят на ДПС.

Сондажи от "Да,България"

Преди два дни в интервю за „Свободна Европа“ подалият оставка като депутат и като лидер на партия „Да, България“ Христо Иванов призова да се работи с хората на Ахмед Доган срещу интересите на Делян Пеевски, който често е посочван като най-могъщия владетел на задкулисието.

Според Иванов има голяма опасност от презареждане на модела „Пеевски“.

Всичко това се случва на фона на течащото от месец разцепление в ДПС. Делян Пеевски вече разполага със само 22-ма депутати на фона на 25, обявили се във вярност на Доган.

Божидар Божанов, депутат от ПП-ДБ, не отрече казаното от Пеевски днес.

"Трябва да търсим варианти правителството на България да не бъде на един човек", заяви той пред журналисти след въпрос дали има заговор за сваляне на Рая Назарян от поста председател на Народното събрание.

"Видно е, че в момента и господин Главчев, и Калин Стоянов са министър-председател и министър на господин Пеевски", каза още Божанов, който изглежда е поел ръководството на „Да, България“ в парламента след оставката на Христо Иванов.

Той отказа да коментира интригата на Делян Пеевски - кой на кого се е обаждал.

Обединението (не)възможно

От ПП-ДБ неофициално потвърждават, че се опитват да потърсят обединение около нов председател на НС, който евентуално да бъде следващият служебен премиер и който да е независим от Пеевски.

Това ще е трудно в силно фрагментирания парламент, в който текат и вътрешни разцепления.

Най-голямата партия ГЕРБ и Бойко Борисов, изглежда, все още си партнират с Делян Пеевски. Те общо разполагат с 90 депутати.

Привидно, останалите 150 народни представители биха могли лесно да излъчат консенсусен председател на парламента, който да бъде избран от Румен Радев за следващ служебен премиер, за да осигури що-годе честни и прозрачни избори и битка с купения и контролирания вот.

Пречките обаче са няколко и са сериозни.

Първо, може ли да се намери наистина обединителна фигура, която и да е независима от Пеевски и Борисов?

„Ако ГЕРБ е първа политическа сила, а "Възраждане" ("малкият ГЕРБ") втора, как така става мнозинство срещу Борисов/Пеевски“, коментира пред Клуб Z депутат от ПП-ДБ.

Проруската и радикална партия „Възраждане“ има 38 народни представители и е с противоречиво поведение. През последните седмици лидерът ѝ Костадин Костадинов изостри риториката си спрямо ГЕРБ и ДПС, като призова да се направи обединение и правителство против тях. Подозренията обаче са, че това е само за пред публиката. „Възраждане“ в няколко парламента системно работи срещу ПП-ДБ и нерядко заедно с ГЕРБ и ДПС на Пеевски. Настоящите опити за смяна на Рая Назарян може да са тест за реалните намерения на партията на Костадинов.

Аналогична е ситуацията и с формацията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, наричана от някои „малкото ДПС“.

В БСП парламентарната група е разделена на две фракции, които трудно биха си взаимодействали. А и там се смята, че Делян Пеевски има влияние.

Най-малката формация „Величие“ също се разпадна. Има сериозни подозрения, че и при тях има обслужващ персонал на Пеевски – особено при групата на Николай Марков и Виктория Василева.

Не е ясно и дали в ПП-ДБ работят наистина сериозно за смяната на Назарян с консенсусна фигура, или това са усилия само на „Да, България“. Под въпрос е и президентът Румен Радев и дали той води процеса, както твърди Пеевски.

„Щом Пеевски е толкова изнервен, значи усеща реална заплаха да му се провали купуването на изборите“, все пак коментира с надежда депутат от ПП-ДБ.