Инфлацията в еврозоната през юли е нараснала до 2,6 % на годишна база, при 2,5 на сто през предишния месец юни. Това съобщи днес Евростат, позовавайки се на предварителни данни за Хармонизирания индекс на потребителските цени.

Това е стойност, която надвишава очакванията на анализаторите, прогнозирали запазване на годишната инфлация на ниво от 2,5 на сто.

Най-значителното увеличение на цените през настоящия месец вероятно ще бъде регистрирано при стойността на услугите - ръст с 4 %, като поскъпването при тях се забавя спрямо юни, когато бе отчетено повишение от 4,1 на сто, уточнява БТА.

Повишението на цените на храните, напитките и тютюневите изделия се забавя до 2,3 на сто на годишна база спрямо същия месец на 2023 г., както и при 2,4 на сто през юни тази година. 

Същевременно поскъпването на енергийните продукти се ускорява до 1,3 на сто при 0,2 % през юни. Ръст от 0,8 % се очаква и при индустриалните стоки, при 0,7 % за юни.

Предварителните данни на Евростат показват, че най-висока годишна инфлация, според Хармонизирания индекс на потребителските цени (HICP), в еврозоната за юли се очаква в Белгия (5,5 на сто), Нидерландия и Естония (с по 3,5 на сто). Прогнозите за най-ниска годишна инфлация са  за Финландия (с 0,6 %) и Латвия (0,8 на сто).

Пазарите в момента очакват с 90% вероятност Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали лихвените проценти на заседанието си на 14 септември, припомня Евронюз.

Новината за по-високата от прогнозираната инфлация идва в момент, в който инвеститорите очакват ЕЦБ, първата голяма централна банка, намалила лихвите от рекордно високите нива след пандемията, да понижи разходите по заемите за втори път на следващото си заседание през септември, пише "Файненшъл таймс".