Снаряд е избухнал в държавното предприятие „Терем” в Костенец малко след 14 часа, съобщи Нова тв, като се позова на свои източници. Това по първоначална информация е станало при тестови дейности. Пострадали няма, нанесени са сериозни материални щети. 

По-късно от Министерството на отбраната (МО) изпратиха своя версия за инцидента.  

"Производствена авария е възникнала днес в завод „Терем - Цар Самуил“ ЕООД – гр. Костенец. Няма пострадали хора, нанесени са само материални щети. Заводът се занимава с утилизация и производство на боеприпаси.

В момента екипи на Служба „Военна полиция“ са на място и извършват разследване на инцидента. Размерът на щетите се уточнява", се посочва в прессъобщението от МО. 

Служба „Контрол на общоопасните средства“ (КОС) е завършила своето разследване и няма да има досъдебно производство, тъй като няма жертви и няма материални щети. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който коментира информацията за избухнал снаряд в завода на държавното предприятие „Терем” в Костенец. 

„От Министерството на отбраната няма да се предприемат мерки, такива се предприемат от ръководството на „Терем“ и ръководството на завода. Става въпрос за автоматично пълнене в барокамера на боеприпас. Там няма хора, машината го прави автоматично“, посочи министърът. 

„Това е индустриален инцидент за определени индустриално изделие, което извършва автоматично тази дейност“, каза още той. 

„Терем - Цар Самуил” е специализиран в производството на специална /военна/ и гражданска продукция. Продуктовата програма на дружеството се разделя на няколко основни направления: Производство на боеприпаси и пиротехнически изделия; ремонт на боеприпаси и оръжия; утилизация и унищожаване на боеприпаси и ПИ; производство на промишлени продукти с гражданско предназначение в две основни групи: взривни вещества за граждански цели и складова механизация; поддържане на мобилизационни мощности за специално производство и ремонт.

На 8 август 2014 г. в същия завод на „Терем” в Костенец по време на утилизация на боеприпаси искра предизвиква взрив, при който пострадаха десет души.

Това е третият взрив в последните дни. 

На 29 юли трима души бяха леко ранени, след пожар и взрив в завод „Свилоза” край Свищов. Инцидентът станал преди обед при разтоварване на химикали в склад на предприятието. Разтоварвали натриев хлорат, когато възниква пожар.

Много по-тежък беше инцидентът от 25 юли край Елин Пелин. Там след взривове и пожар в складове за пиротехника загинаха общо четирима души.