Иран провежда погребални шествия в памет на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания, убит при ракетен удар, за който бе обвинен Израел, предаде Ройтерс. 

В центъра на иранската столицата траурни тълпи, носещи плакати с Хания и палестински знамена, се събраха край Техеранския университет. Върховният водач аятолах Али Хаменей ще отслужи погребална молитва за Хания преди погребението му в Доха.

По-рано Хаменей заплаши със "сурово наказание" за убийството му.

Международната общност обаче настоява за деескалация и прекратяване на огъня в Газа. Иранският представител в Съвета за сигурност на ООН Амир Саид Иравани нарече убийството на Исмаил Хания отвратително престъпление и обвини Съединените щати в съучастие.

Американският представител Робърт Ууд отново повтори позицията на страната си като заяви, че властите не са знаели нищо и не са участвали в елиминирането на лидера на "Хамас". Русия от своя страна изрази загриженост от ситуацията в Близкия изток.

Притеснения от ескалация и напрежение изразиха различни държави, сред които Китай, Франция и Великобритания. Отправени бяха призиви за максимална сдържаност.